Z Iráku na zasněženou Vysočinu – uprchlíci začali život v Česku nákupem teplých bot

Události v regionech: Iráčtí uprchlíci na Vysočině (zdroj: ČT24)

První hodiny v novém provizorním domově mají za sebou dvě křesťanské rodiny, které do Česka utekly před Islámským státem z oblasti iráckého Mosulu. Do rekreačního střediska Okrouhlík u Jihlavy uprchlíci dorazili v neděli večer, v pondělí už řešili první praktické úkoly – například sháněli pro děti teplé boty.

První sněhulák, první uklouznutí a taky první promočené boty. Tak vypadalo seznámení Iráčanů se zimou na Vysočině. Základní cíl uprchlíků je naučit se rychle česky a najít si práci. S výukou začnou děti i dospělí hned příští týden.

Podle Radima Fiedlera z Centra multikulturního vzdělávání v Jihlavě, který se o rodiny stará, je v dalších dnech ještě čekají lékařské prohlídky, vyřizování dalších dokladů a některé děti i zápisy do školy.

Nadace už pro uprchlíky hledá vhodné byty

V rekreačním středisku Okrouhlík u Jihlavy budou irácké rodiny asi dva až tři měsíce. Pak by se měly přestěhovat do vhodných bytů. Nadační fond Generace 21, který jejich pobyt platí, už má vytipovaná možná místa po celé republice.

„Asi nejtěžší úkol bude, aby se dospělí mohli uplatnit ve svých oborech. Individuálně budeme s nimi řešit nostrifikaci diplomů dokládajících jejich vzdělání,“ uvedl Drápal.

Irácká rodina na Vysočině
Zdroj: ČT24

Stát platí těmto iráckým rodinám jen zdravotní pojištění. Jinak je jejich pobyt hrazený z darů. Celkem by do Česka mělo přiletět 153 uprchlých křesťanů, zejména rodiny s dětmi. Celý projekt s rozpočtem kolem 15 milionů korun organizuje a financuje Nadační fond Generace 21 s pomocí svých partnerů a podporovatelů z řad jednotlivců i církví.