Gymnázium v Hostivicích je trnem v oku opozičním zastupitelům

Hostivice - Hostivické gymnázium, které zřídil Středočeský kraj v místě hejtmanova bydliště, už funguje prvního půl roku. Příliš velký zájem ale o něj není, navštěvuje ho asi jen čtyřicet dětí. Provoz a investice přitom už spolykaly necelých 14 milionů. Gymnázium už teď ale prý eviduje desítky zájemců, kteří si chtějí podat přihlášku na příští školní rok.

Zatímco některé školy se musí slučovat a všechny ředitele kraj vybízí, aby šetřili, do nového gymnázia v Hostivici u Prahy plyne jedna dotace za druhou. Přitom tu studuje pouze čtyřicet dětí, 33 v primě a 7 žáků prvního ročníku má individuální učební plán. „Když si vezmeme, v jaké vlně populace teď jsme, tak i ostatní školy bojují o žáka,“ říká Milan Němec, radní pro oblast školství, Středočeský kraj.

Střední škola v Hostivici se profiluje jako gymnázium pro nadané studenty. Nabízí třeba rozšířenou výuku hudební a výtvarné výchovy a taky tělocviku. Specializuje se na individuální sporty, v létě hrají žáci golf, v zimě v hale tenis. „Nejpočetnější město Prahy západ si rozhodně gymnázium zasloužilo, zaslouží a do budoucna má perspektivu,“ uvedl Patrik Tomšů, učitel tělocviku na Gymnáziu Hostivice.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

To si ale rozhodně nemyslí opoziční zastupitelé. Vznik nového gymnázia od počátku kritizují, podle nich šlo o nepromyšlený a nekoncepční krok. „Praha západ je bezesporu dynamicky se rozvíjející region s velkým počtem obyvatel, ale tito obyvatelé byli vždycky historicky zvyklí dojíždět za vzděláním do špičkových zavedených gymnázií v Praze,“ říká Jan Skopeček, opoziční zastupitel Středočeského kraje.

Jenom rekonstrukce školy vyjde na 9 milionů, za téměř 2 miliony z krajského rozpočtu se nakoupilo vybavení. 150 tisíc korun měsíčně stojí provoz velké budovy. „My používáme jenom první nadzemní patro, a to co je v současné době po první fázi rekonstrukce. Takže my nevytápíme celou budovu,“ řekla ředitelka gymnázia Petra Šnajberková. O novou školu by mohl být větší zájem příští školní rok. Na den otevřených dveří se přišlo podívat asi 150 rodičů a gymnázium už teď eviduje desítky přihlášek.