Bistro U dvou přátel v režii mentálně postižených

Hradec Králové - Nemohli najít uplatnění, a tak si pracovní místa vytvořili sami. Obecně prospěšná společnost Skok do života v Hradci Králové shromáždila příspěvky kraje a Evropské unie a postavila bistro. Obsluhují v něm lidé s mentálním postižením.

Osmadvacetiletý Jan Horyna nemohl sehnat jiné zaměstnání než úklid na hřbitově. Teď je číšníkem v novém bistru mentálně postižených U dvou přátel. Projekt byl inspirován francouzským filmem Drž hubu, kde si Gérard Depardieu a Jean Reno chtějí tohle bistro otevřít. Honza se naučil vařit různé druhy kávy, servírovat vafle se šlehačkou, ale i hospodařit s penězi v pokladně. „Jelikož rád pracuji v kuchyni, tak jsem z tohoto místa nadšený. Mám z toho dobrý pocit. Celkem sem lidi chodí a jsou docela spokojení. Poznám to na nich, že se usmívají,“ vysvětluje číšník Jan Horyna. „Bistro U dvou přátel může svým způsobem ukázat potenciálním zaměstnavatelům na volném trhu práce, že lidé s mentálním postižením jsou jako jiní a mohou pracovat kvalitně,“ domnívá se Hana Šimáčková z obecně prospěšné společnosti Skok do života.  

Bistro U dvou přátel vytvořilo devět pracovních míst. Sedm lidí se střídá při obsluze, dva rozvážejí svačiny do škol. „Oni jsou takoví veselí, příjemní, usměvaví,“ chválí personál jeden z hostů bistra. „Fungují velmi samostatně. Pro ně je to nejen finanční přínos, ale důležité je i to, že se cítí využiti,“ uzavírá ředitel Úřadu práce v Hradci Králové Martin Horák.   

Postižení si nyní laťku zvedli. Napříště chtějí chystat dobroty i pro větší oslavy a rauty a obsluhovat na nich.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)