Děti si nové písmo pochvalují, grafologové ne

Ostrava - Už téměř dva roky se na 35 vybraných školách v České republice učí děti psát novým písmem Comenia Script. Oceňují ho především děti ze speciálních tříd, podle učitelů je pro tyto žáky jednodušší. Grafologové ale s novým typem písma nesouhlasí. Zkušební období Comenia Script končí za čtyři měsíce. Ministerstvo školství potom rozhodne, zda ho oficiálně zavede do výuky.

Nové písmo se testuje například ve speciálních třídách na Základní škole kpt. Vajdy v Ostravě, kde jsou i mentálně handicapovaní žáci. Podle učitelů je výhodou, že nový systém nemá složité obloučky a křivky. „My jsme experiment přivítali velice radostně, protože děti, které tady vyučujeme, vždy raději psaly tiskacím písmem,“ řekla ČT ředitelka školy Eva Sroková. „Písmo Comenia Script nečiní žákům obtíže, naopak tvary zvládají v čitelné podobě s menším úsilím a vysokou motivací,“ dodal ředitel sekce vzdělávání MŠMT Jakub Stárek.

Rodiče a odborníci jsou ale k novému písmu skeptičtí. „Je to systém brzda – plyn. Končí jedno písmeno, mezera, pak začíná druhé. Není tady spojitost, což vyžaduje daleko více energie,“ myslí si předseda České grafologické komory Jan Jeřábek.

Zkušební období nového písma končí za čtyři měsíce. „Pokud budou stále ty ohlasy pozitivní, tak předpokládáme, že písmo Comenia Script bude doporučeno jako alternativa,“ uvedl Stárek. Pedagogové také ministerstvu doporučili, aby sjednotilo všechny učebnice a pracovní sešity. Výsledkem pak mohou být například učebnice matematiky psané novým typem písma. 

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)