Duka uctil památku faráře Toufara

Praha - První mši Dominika Duky coby kardinála si do svatovítské katedrály přišli poslechnout věřící, politici i osobnosti kulturního života. Duka připomněl památku faráře Josefa Toufara, kterého před dvaašedesáti lety umučili komunisti kvůli údajnému zinscenování číhošťského zázraku. K jeho hrobu pak odpoledne položil květiny. Od smrti Josefa Toufara právě dnes uplynulo 62 let. Jeho památku uctili nejen v katedrále, ale i na ďáblickém hřbitově kromě kardinála Duky i zástupci konfederace politických vězňů i pamětníci.

O třetí adventní neděli roku 1949 se při mši v Číhošti na Havlíčkobrodsku pohnul půlmetrový kříž nad hlavou místního faráře Josefa Toufara. On sám se o tom ale dozvěděl až o několik dní později, když pro něj přišla Státní bezpečnost a obvinila ho z toho, že zázrak nafingoval. V lednu ho pak zatkli a odvezli do Valdic. Jeho blízcí o něm od té doby neslyšeli. 

Dominik Duka, kardinál

„Číhošťský zázrak, onen monster proces, který byl vykonán na nevinném člověku, se zapsal do dějin. Je to začátek dějin kolektivizace, která proměnila život na našem venkově a tím proměnila i život církve, a to totálním způsobem.“

Letos devětašedesátiletý Duka je v pořadí 22. kardinálem z českých zemí. Nyní má země dva kardinály. Vedle Duky je jím Miloslav Vlk, který letos dosáhne osmdesátky, čímž ztratí právo volit papeže. Vedle volby hlavy katolické církve je úlohou kardinálů být papežovým poradcem a pomocníkem.

Reportáž Magdaleny Rejžkové a Jakuba Anděla (zdroj: ČT24)