Vody ve sněhu je letos víc, v Krušných horách až o 30 procent

Krušné hory - Letos hlásí meteorologové více vody ve sněhu než obvykle. Například v Krušných horách je jí v těžkém a mokrém sněhu až o 30 procent víc. Pokud by sníh rychle roztál, znamenalo by to větší riziko povodní. Měření se dělá každý týden pomocí speciálního zařízení. Informace využívají hlavně vodohospodáři.

Kolik je vody ve sněhu zjišťují meteorologové pomocí speciálního zařízení, kterému se říká váhový sněhoměr. Na něj zavěsí válec naplněný sněhem. Podle Rudolfa Kovaříka, který vodní hodnotu sněhu v Krušných horách měří už téměř dvacet let, je při nabírání vzorků důležitá praxe a zručnost. „Jde o to zvednout úplně celou tu vrstvu sněhu, takže se musí kontrolovat, jestli je skutečně na konci tráva,“ řekl Rudolf Kovařík, klimatolog, spolupracovník ČHMÚ Šindelová.

Měření se provádí na třech různých místech za sebou. Z naměřených hodnot se vypočítá průměr, a to je výsledek. Zohledňuje se nejen váha, ale i výška sněhové pokrývky. Naposledy byla 53 centimetrů. Kdyby na tomto místě roztál jeden metr čtvereční sněhu, vydalo by to na 135 litrů vody, dodal Kovařík. To je podle něj asi o 30 procent více než loni. Sníh je totiž těžký a mokrý. Informace o množství vody ve sněhu je důležité i pro vodohospodáře. „Zásoba vody ve sněhu je velice důležitým informačním parametrem proto, abychom se mohli relevantně rozhodnout, jestli budeme upouštět, nebo neupouštět,“ řekl k regulaci vody v přehradách Jan Svejkovský, mluvčí Povodí Ohře.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)