Nemocnice východních Čech hledají způsob, jak lákat dárce krve

Hradec Králové/Pardubice – Východočeské nemocnice se potýkají s nedostatkem dárců krve. Ti staří a osvědčení totiž stárnou a mladší generace si zatím do odběrových stanic nenašla cestu. Lékaři proto hledají způsob, jak nové a spolehlivé dárce získat a v cestě za záchranou lidského života se tak těm, kteří by mohli pomáhat a dosud to neudělali, snaží více vyjít vstříc. V Hradci Králové tak například nově zřídili odpolední odběry.

„Pokud dárce chceme, tak jim musíme vyjít vstříc,“ vysvětluje primář transfuzního oddělení v královéhradecké fakultní nemocnici Vít Řeháček. „Z toho důvodu jsme zřídili odpolední odběry. Bylo to na základě jejich výzvy, že mají zájem o darování odpoledne.“ Nemocnice tak vyhověla lidem, kteří si stěžovali, že pro darování krve v pracovní době nemají pochopení zaměstnavatelé.

V Pardubicích naopak vsadili na svátek svatého Valentýna a snažili se zacílit zejména na mladší páry. „Prvodárci dostanou drobné věcné dárky a jeden z nich nakonec půjde i na zajímavou romantickou večeři pro dva,“ vysvětluje způsob, jak chtějí získat nové dárce krve, mluvčí Pardubické nemocnice Dušan Korel.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)