Další aktéři lihové kauzy jdou do vězení. Pražanovi dostali devět let

Za obchodování s nelegálním lihem odsoudil zlínský krajský soud otce a syna Pražanovy na devět let do vězení. Svým jednáním způsobili škodu více než 350 milionů korun. Žalobce si po vynesení rozsudku nechal lhůtu pro odvolání. Rozhodnutí soudu tak zatím není pravomocné.

Podle státního zástupce Miroslava Stokláska se otec Stanislav Pražan dohodl s Radkem Březinou, šéfem takzvané lihové mafie, na odběru lihu za 66 korun za litr. Tedy za nižší cenu, než jaká je spotřební daň z lihu. Objednávky pak podle obžaloby zajištoval Stanislav Pražan mladší podle pokynů otce, vyřizoval je a platby řešil ve Zlíně-Kostelci s Tomášem Březinou, bratrem Radka Březiny.

Pražanovi tak podle žalobce patřili mezi klíčové odběratele lihu do takzvané lihové mafie a pančovali výrobky frýdecko-místecké likérky AB style.

Tomáš Březina na ně později upozornil policii. Snažil se totiž v souběžně vyšetřovaném případě získat status spolupracujícího obviněného.

K odhalení pomohli Březinovi

Po zadržení bratrů Březinových jim policie zabavila i počítače. Podařilo se jí z nich získat data a díky výpovědím Tomáše Březiny pak byly odtajněny do té doby neznámé konspirativní zkratky, a proto jim mohli policisté přiřadit konkrétní jména.

Otec a syn ale vinu odmítají. Starší z obžalovaných prý Březinovy neznal, mladší jen zběžně z baru či diskotéky. Pražan mladší řekl, že jejich likérka odebírala líh od lihovaru v Kojetíně, nelegální od Tomáše Březiny prý odmítl, přestože mu prý Březina vyhrožoval, že v tomto případě budou kriminalizováni.

Březinovy soud potrestal před dvěma týdny

Před několika dny olomoucký krajský soud potrestal za obchodování s pančovaným alkoholem také bratry Březinovy. Tomáš Březina si podle rozsudku má odsedět čtyři roky za mřížemi, jeho bratr, šéf takzvané lihové mafie Radek Březina pak třináct let. Soud uznal vinnými i dalších šest obžalovaných. Skupina připravila stát o 6,4 miliardy korun.

Rekordní škoda

Kauza lihové mafie zahrnuje patnáctileté období, během kterého skupina údajně čistila technický líh nebo obchodovala s nezdaněným lihem. Obchodovala také minimálně s 21 miliony litrů nezdaněného lihu, jeho část ukrývala v tajných úložištích. Soud vynesl rozsudek po roce od chvíle, kdy se kauzou začal zabývat. Sešel se během 40 jednacích dní, vyslechl 70 svědků.

Jde zřejmě o případ s dosud nejvyšší škodou týkající se krácení spotřební daně, podle obžaloby lihová mafie v čele s Radkem Březinou připravila stát na daních o 6,7 miliardy korun. Škoda vyčíslena soudcem je o něco menší, než popsala obžaloba – 6,39 miliardy korun. Nezahrnuje totiž jednání obžalovaných v letech 1998 až 2001, soud stíhání za toto období zastavil.

Na kauzu navazují další trestní stíhání. Postihuje obchodníky, kteří nelegální líh od Březiny odebírali, nebo lidi, kteří legalizovali jeho majetek. Jde například o Březinovu manželku a otce, kteří podle vyšetřovatelů prali špinavé peníze.