S novým rokem nová obec a s ní i nové problémy

S novým rokem nová obec. A s ní i nové problémy (zdroj: ČT24)

Obce Vrbka a Sychrov od 1. ledna už nejsou součástí Ledče nad Sázavou, připojily se k sousednímu Kozlovu. Nelíbilo se jim, že u nich velké město skoro vůbec neinvestovalo a peníze z daňové výtěžnosti používalo jinde. Teď se těší na každoroční investice v řádu několika set tisíc korun. Obyvatelé zatím i přes počáteční problémy odloučení od Ledče nelitují, těší se na rozvoj svých obcí. Chtějí opravit rybníky nebo postavit nové chodníky.

Obyvatelé nově vzniklých obcí se v pondělí večer sešli na první informační schůzce, kde řešili například i nový systém svozu popelnic. Nová firma si pro kontejnery poprvé přijede 12. ledna. Dopis s dalšími praktickými informacemi včetně důležitých kontaktů obdržely domácnosti mezi svátky. Všechny čeká například výměna občanských průkazů.

Světla zatím svítí, ale možná brzy zhasnou, lampy totiž patří technickým službám Ledeč, které za ně chtějí zaplatit. „Nebudu dávat za staré osvětlení devadesát tisíc, když z dotací zaplatím padesát a měl bych nové,“ řekl starosta Kozlova, Vrbky a Sychrova Josef Borovský. I za cenu krátkodobě potemnělých ulic chtějí místní ušetřit a mít raději modernější světla.

O cenách obecních cest nebo pozemků stanovených odborným odhadem ale diskutovat nemohli. Kozlov musí za přijímané obce zaplatit ve třech splátkách přes milion. „Nic jiného nám nezbývalo,“ potvrdil Borovský.