Ve sbírkách na jihu Moravy se vybraly statisíce. Přispěl i youtuber

Stovkám lidí na jižní Moravě pomohou peníze získané v tradičních i neobvyklých vánočních sbírkách. Armádě spásy se letos podařilo na pomoc bezdomovcům vybrat téměř čtvrt milionu korun. Nečekaný dar získala také Dětská nemocnice v Brně od youtubera Jiřího Krále. Po Novém roce také odstartuje šestnáctý ročník Tříkrálové sbírky.

Teprve pětadvacetiletý mladík Jiří Král je internetovou celebritou. Jeho videa, ve kterých natáčí sám sebe při hraní počítačových her, sleduje téměř půl milionu uživatelů. Své popularity se před Vánoci rozhodl využít - uspořádal 24hodinové živé vysílání na internetu, při kterém vybíral peníze pro Dětskou nemocnici v Brně.

Podařilo se mu vybrat 308 tisíc korun. Peníze pomůžou třeba jeho fanouškovi - šestnáctiletému Dominikovi. „Znám ho už skoro dva roky a sleduji jej pravidelně. Myslím si, že je skvělé, že takto dokázal využít popularitu k tomu, aby pomohl i jiným lidem,“ řekl Dominik.

Nemocnice použije danou částku na čtyři nové přístroje na jednotku intenzivní péče (JIP). „Jsou to monitory vitálních funkcí, které měří tlak, puls, dech, je tam i EKG křivka,“ shrnula vrchní sestra na Klinice dětské chirurgie Marta Sauerová. Zařízení jsou bezdotyková a díky nim nemusí při kontrole funkcí personál pacienta budit nebo rušit. Na tamní JIP je nyní šest lůžek s takovými monitory, pokud by se jeden z nich pokazil, znamenalo by to i vyřazení lůžka.

Díky vybraným penězům vznikne nová kuchyň

Naopak výtěžek z tradiční sbírky Armády spásy poputuje na pomoc lidem bez domova. Ti za něj například získají novou kuchyňku v brněnském domě Josefa Korbela. Nyní tam jsou dvě, ale o jejich využití je mezi klienty velký zájem. Pomocí zbytku vybraných financí organizace uhradí obměnu vybavení centra, tedy hlavně nové matrace a postele.

Sbírka Armády spásy je největší charitativní akcí ve městě zaměřenou na pomoc bezdomovcům. V Brně jich žije podle hrubých odhadů kolem dvou tisíc. Armáda spásy jim nabízí v centru v Mlýnské ulici nocleh s kapacitou 142 lůžek a v zimě pobyt v nočním krizovém azylovém středisku. V to se vždy v noci změní tamní jídelna, která za nepřízně počasí pojme zhruba padesát lidí.

Sbírky pomohou stovkám lidí (zdroj: ČT24)

Pomáhat bude brzy i výtěžek z kasičky Českého červeného kříže pod vánočním stromem. Zatím se podařilo vybrat 517 tisíc korun, které poputují především dětem z brněnské SOS vesničky. Přispět mohou lidé až do 8. ledna.

Tříkrálová sbírka začne po Novém roce

Momentálně probíhají přípravy na obvyklou Tříkrálovou sbírku. Na její šestnáctý ročník se chystá také Diecézní charita Brno. Dvoutýdenní sbírku zahájí 2. ledna příštího roku požehnáním koledníků na Petrově.

Kasičky se připravovaly už v půlce prosince
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Peníze budou v terénu sbírat do kasiček děti s dospělým doprovodem. Přispět bude možné i dárcovskou SMS. „Letos je přihlášeno 13 tisíc koledníků,“ řekl ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman. Organizátoři doufají, že se překoná loňský ročník, kdy lidé jen z jižní Moravy darovali téměř 21 milionů korun. V celé republice byla vybrána taktéž rekordní částka ve výši 89 milionů korun.

„Peníze půjdou hlavně na Domov pro matky s dětmi v tísni v Třebíči, tam se chystá velká investice,“ dodal ředitel. Výtěžek dále poputuje na rozšíření hodonínského domova pro matky s dětmi v tísni, na vybavení Chráněného bydlení pro osoby s demencí Rajhrad, ale také na obědy pro děti z chudých rodin na Znojemsku nebo pro lidi bez domova v Brně na azylový dům, denní centrum a noclehárnu. Část peněz připadne i na služby charity na Vysočině.