Zima bez mrazu, ale s bruslemi. Obce otevírají umělá kluziště

I když teploty na jižní Moravě zatím pod bod mrazu neklesají, o zimní sporty lidé úplně nepřijdou. Stále víc měst nabízí možnost veřejného bruslení. V Kyjově zbudovali novou umělou plochu, v Brně zase bruslaři vyzkouší led improvizované hokejové arény za Lužánkami.

„Dcera si přála pod stromeček brusle, tak jsme rádi. U nás na vesnici je sice rybník, ale na něm se v poslední době moc bruslit nedalo, vzhledem k tomu jaké jsou zimy, takže jsme to přivítali určitě rádi a dcera se moc těšila," okomentovala nové kluziště v Kyjově jeho návštěvnice Petra Poláčková.

Umělou ledovou plochu za necelých pět milionů korun o svátcích navštíví denně zhruba 260 lidí. „Starší generace si stěžovala, že tu není kde bruslit. Rozhodli jsme se proto zakoupit toto hřiště, které se může rozšířit, pokud návštěvnost bude větší," uvedl starosta Kyjova František Lukl (nez.).

Bez komentáře: Kyjov zkouší novou ledovou plochu (zdroj: ČT24)

V místě nynější bruslicí plochy stávalo v minulém století přírodní kluziště. „Před svátky se nastříkalo a vydrželo až do února. Bohužel klimatické podmínky nám toto v tuto chvíli nedovolují,“ dodal starosta. „Nyní máme dvě varianty možnosti rozšíření, buď v těchto prostorách, nebo daleko vhodnější se jeví areál sokolovny, takže uvidíme,“ uzavřel Lukl.

V Brně se bruslí na devíti kluzištích

Naopak v Brně je možné bruslit hned na devíti místech. „Nabízíme i půjčovnu bruslí, v našem občerstvení převážně v tomto počasí teplé nápoje a jako něco navíc máme možnost pronájem na soukromé akce,“ vyjmenoval servis jednoho z nich Mirek Jindra, který je manažerem restaurace a kluziště Pavillon.

Zavřené letos zůstane kluziště v Králově Poli, nově se letos naopak bruslí třeba na Kraví hoře. Většina kluzišť může zůstat v provozu až do desíti stupňů nad nulou. Nově Brňané mohou vyzkoušet led arény za Lužánkami. Tam na začátku příštího roku proběhnou zápasy hokejové Komety pod širým nebem, které bude moci sledovat víc než dvacet tisíc diváků. Veřejné bruslení nabízí i další jihomoravská města, třeba Blansko, Břeclav nebo Hodonín – většinou ale jen na krytých zimních stadionech.