Policie zjišťuje, proč nastal výbuch v rodinném domě. Zemřeli tam tři lidé

Trosky po výbuchu a požáru rodinného domu v Českých Budějovicích, kde na Štědrý den zemřeli tři lidé, začal prohledávat policejní pes vycvičený na stopování látek urychlujících hoření. Policie dál vyslýchá svědky, sbírá stopy a snaží se zjistit, co se stalo. Pracovníci odborné firmy také celý den odstraňovali trosky z přilehlé ulice.

Příčina požáru, který způsobil škodu dva miliony korun, stále není známá. Dům je částečně zdemolován, pracovníci odborné firmy po celý pátek odstraňovali trosky z ulice. Jak uvedl českobudějovický primátor Jiří Svoboda (ANO), dopravní omezení včetně vyloučení trolejbusové dopravy v Lidické ulici by mělo trvat pravděpodobně do soboty.

„Na místo odpoledne přijela další firma s těžkou technikou na odstraňování sutin. Je pravděpodobné, že po odbagrování spadnou další zdi,“ řekl Svoboda. Místo pak podle něj bude předáno majitelce objektu. Na místě stále hlídkuje městská policie.

Události: Policie vyšetřuje výbuch domu v Českých Budějovicích (zdroj: ČT24)

Podle policejního mluvčího Miroslava Doubka policisté pokračovali v zajišťování dalších stop a důkazního materiálu. Vyslýchali také svědky, uvedl mluvčí. Totožnost obětí ani údaje o tom, zda šlo o členy jedné rodiny, policie s ohledem na pozůstalé, kterým byla poskytnuta psychologická pomoc, zatím nezveřejnila. Podle Doubka budou pro policejní vyšetřování důležité výsledky soudních pitev.

K výbuchu a následnému požáru garáže a poté celého přilehlého domu v Lidické ulici vyjížděli hasiči a policisté na Štědrý den krátce po poledni. Po uhašení garáže byla uvnitř nalezena mrtvola muže. Po dohašení a průzkumu celého domu našli hasiči další dvě ohořelá těla. Vzhledem k mohutnosti požáru policisté ulici uzavřeli a dopravu směřovali na objízdnou trasu. Lidé z okolních domů byli kvůli bezpečnosti do likvidace požáru vyzváni, aby opustili své domovy.

Čtvrteční výbuch v Českých Budějovicích se třemi mrtvými je nejhorší od exploze v panelovém domě ve Frenštátě pod Radhoštěm. Tehdy zahynulo šest lidí včetně tří dětí a sedmý člověk zemřel na následky zranění v prosinci 2014. Tragédii způsobil psychicky labilní muž, jenž se chtěl pomstít svému okolí a sám zahynul.