V kladrubském hřebčíně se narodilo první letošní hříbě

Kladruby nad Labem - Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem slaví první dvě letošní hříbata. Podle ošetřovatelů jsou zdravá a doplní vzácný chov starokladrubských běloušů a vraníků, kteří tvoří národní kulturní památku. Slouží mimo jiné u švédského a dánského královského dvora. Návštěvnická sezona v Kladrubech sice začne až v dubnu, ale už teď se na hříbata po předchozí domluvě může přijet podívat každý.

První starokladrubská kobylka v letošním roce se narodila ve vysloveně magické konstelaci času a data – 12. 2. 2012 ve 22 hodin. Hříbě zatím nemá jméno, přebývá s mámou v boxu, už záhy jej čekají první krůčky venku. Z úspěšného porodu osmileté klisny Engarry mají v Kladrubech radost.

Podle ošetřovatelů se teprve uvidí, zda nový přírůstek v Kladrubech zůstane, nebo časem poputuje k novému chovateli. V případě prodeje hřebčín zájemce prověřuje. „Snažíme se, aby vždycky ten koník šel k někomu, kdo už s tím má aspoň trochu zkušenosti,“ říká ředitel kladrubského hřebčína Jan Höck.

  • Hříbě zdroj: ČT24
  • Hříbě s matkou zdroj: ČT24

V letošním roce očekávají v hřebčíně narození asi sedmdesáti hříbat. Nedávno vyhlásili novou akci, při níž mezi milovníky koní hledají pro starokladrubáky symbolické adoptivní rodiče. Čeká na ně i včera narozené hříbě. Zájemci obdrží certifikát a jejich jméno umístí hřebčín na čestné tabuli se jmény „symbolických adoptivních rodičů“ v blízkosti ustájení vybraného koně a na webových stránkách hřebčína.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)