Odborníci preferují umělá kluziště

Chomutovsko – I když ledový krunýř obalil většinu rybníků a také některé řeky, bruslaři by na zamrzlou hladinu měli vstupovat velmi opatrně. Podle vodohospodářů totiž hrozí, že se mnohde může prolomit, protože vody ubylo. V některých městech proto vodní plochy hlídají strážníci.

Vypadá to jako nevinná zábava, ve skutečnosti může jít o život. Nejvíce riskují bruslaři na řekách a větších rybnících. Když před dvěma týdny začalo mrznout, teklo jimi až desetkrát víc vody. Teď se ale hladiny vrátily k normálu a pod ledem proto mohou být vzduchové kapsy, které člověka neunesou. „Pták se po něm projde, ale dítě by po něm chodit nemělo. Už i tohle je pro dítě životu nebezpečné,“ uvedl vedoucí provozu společnosti Povodí Ohře Petr Staněk. Když se led proboří, může řeka začít rychle tlačit kry před sebou a vytvořit mohutnou lavinu. Bruslaře překvapí během pár minut a prakticky z ní není úniku. „Neexistuje žádný indikátor toho, že jde ledochod. Pouze je provázen nějakou zvukovou kulisou,“ dodal Petr Staněk.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

V Chomutově mají s ledochody špatné zkušenosti, při jednom tu před lety zemřel malý chlapec. Strážníci proto začali bruslaře varovat. Bruslit se dá pouze na dostatečně silném ledě, jeho tloušťka se ale především na řekách těžko odhaduje. V Ústí nad Labem proto začali s měřením na nejoblíbenějších místech bruslařů. V pořádku jsou hlavně rybníky.

Odborníci tak radí používat především uměle vytvořená kluziště, jako je například na dně městské fontány v Ústí nad Labem.