Za čin dvou jsou odsouzeni čtyři. Soud obnovil případ Schindlera

O očištění svého jména nadále usiluje Jaroslav Schindler. V roce 2005 jej justice odsoudila za přepadení poštovní doručovatelky ve Znojmě. Přestože po celou dobu procesu tvrdil, že je nevinný, dostal podmínku. Na rozhodnutí soudu se nezměnilo ani nalezení jiného viníka, který byl také potrestán. Znojemský soud nyní obnovil řízení. Hlavní líčení tak začíná znovu od začátku i s dokazováním.

Znovuotevřené jednání je velmi poznamenané tím, že od přepadení uplynulo už několik let. Stalo se v roce 2003, a proto z úst svědků dnes zaznívala velmi často slova jako „to si nepamatuji, už je to dávno“. Důležitý svědek – Antonín Škrdla, dokonce řekl, že už ani nemá chuť vypovídat, že už všechno soudu řekl několikrát. Dnes se k přepadení jako svědek opakovaně přiznal. Stráž ho přivedla v poutech. Odpykává si trest za jinou krádež.

Samotný obžalovaný Jaroslav Schindler pouze odkázal na svou předešlou výpověď, nic nedoplnil. S novináři nemluvil, přesto jeho obhájce věří v úspěch. „Stále se to vyvíjí ve prospěch pana Schindlera a pana Čepury, nicméně jednání bylo odročeno,“ uvedl Hubert Müller, který Schindlera obhajuje. 

Jeho údajný komplic a druhý obžalovaný v tomto případu je právě Tomáš Čepura. Druhý jmenovaný se navíc k přepadení původně přiznal. Dnes řekl, že ho k tomu donutila policie. Na místě přepadení se ale našly pachové stopy zmíněné dvojice Schindler–Čepura.

K přepadení se po letech přiznal někdo jiný

První rozsudky nad oběma odsouzenými už padly v roce 2005. Oba se postupně obrátili k několika vyšším instancím a usilovali o obnovu řízení. Podařilo se jim to až letos. Vyšetřování případu ale zkomplikovalo na Silvestra 2009 doznání Antonína Škrdly, který se k přepadení přiznal. Ten byl posléze i s Renatou Čučkovou, která mu pomáhala, skutečně uznán vinným. Soud ho potrestal třemi a půl lety vězení a Čučková vyvázla s podmínkou.

K dnešnímu soudu jej přivedli jako svědka. Škrdla opět podrobně popsal, jak s komplicem dvě pošťačky přepadl. Popisoval detaily typu, jak se maskoval, kudy utíkal a podobně. Jednání bude pokračovat v únoru, státní zástupkyně si totiž vyžádala výslech dalších svědků.

Za čin dvou lupičů jsou odsouzeni čtyři lidé

O očištění svého jména se Jaroslav Schindler snaží už přes deset let. Strávil půl roku ve vazbě a od soudu odešel s pětiletou podmínkou a peněžitým trestem. Rozsudek znojemského soudu pak postupně potvrdily i další soudy.

Ani po odsouzení dalších pachatelů, kteří se k přepadení přiznali, původně odsouzené soud neočistil. Soudce Jaromír Kapinus své rozhodnutí tenkrát zdůvodnil tím, že vina Antonína Škrdly a Renaty Čučkové je sice nesporná, ale to neznamená, že Schindler a Čepura jsou nevinní. Za stejný trestný čin, který i podle výpovědí přepadených pošťaček spáchali pouze dva lupiči, tak jsou stále potrestáni čtyři lidé.