Výjimečný příběh boršovského zvonu

České Budějovice - Do Boršova nad Vltavou se vrací ukradený zvon. Za války ho lidé ukryli před nacisty, loni ho ale uhlídat nedokázali. Ukradli ho zloději, podle kriminalistů na objednávku pro rakouského sběratele. Zvon ale policisté našli. Teď ho vrací obci, která chystá velkou slavnost.

Jen málokterý český zvon má za sebou tak pohnutou historii jako osmdesátikilový z Boršova zasvěcený Janu Nepomuckému. Jeho pouť se měla završit v roce 1887, kdy ho do boršovské zvoničky zavěsili. Když se na začátku druhé světové války začaly v okolí přesouvat jednotky wehrmachtu, místní ho v tajnosti odmontovali a ukryli ve stodole u Štiků. Báli se osudu jiných zvonů, které nacisté roztavili pro výrobu děl. „Ten žlutý objekt, to je stodola, kde za války zvon zakopali,“ ukazuje starosta Boršova nad Vltavou Jan Zeman.

Na své místo se vrátil až po skončení války. Zvonit ale mohl jen do roku 1948. Pak se na celou dobu komunismu odmlčel. A loni v dubnu zmizel zvon znovu. „Je mi velmi líto, že se to stalo v dnešní době,“ říká farář Karel Hampl.

Zvon ukradla, nejspíš pro rakouského sběratele, čtveřice zlodějů. Půl roku ležel zakopaný v písku. Když ho ale chtěli zloději odvézt autem, všimli si jich místní. „Za krádež zvonu jim hrozí až pět let odnětí svobody,“ upozorňuje mluvčí Policie ČR České Budějovice Regina Tupá. 

Teď je zvon v péči českokrumlovských policistů. Brzy se vypraví na cestu domů, už potřetí. Starosta Jan Zeman podle svých slov po celou dobu věřil, že se zvon najde. Spoluautor rozhlasového pořadu Jihočeské zvony Libor Soukup v tomto případě hovoří o výjimečném příběhu. Radnice slibuje, že tentokrát zvon zabezpečí tak, aby mu častým stěhováním nepuklo jeho kovové srdce. Šrouby odstraní a přivaří takzvanou stolici. Starosta si od policistů zvon přebere 20. února, do zvoničky ho zavěsí až při slavnosti na jaře.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)