Prezident přiznal porážku od belgického krále – logistické centrum Galilea na Ústecku nebude

Logistické centrum evropského satelitního systému Galileo v Ústeckém kraji nebude. Prezident Miloš Zeman to řekl zastupitelům a starostům v Ústí nad Labem na úvod své návštěvy regionu. V boji o umístění odloučeného pracoviště Galilea vyhrála podle Zemana Belgie, za kterou lobboval její panovník. Administratitivní centrum Galilea je v Praze.

Česká republika a Belgie byly posledními dvěma uchazeči o umístění logistického centra Galileo. Uvažovalo se o logistickém parku Nupharo ve Žďárku na Ústecku. „Jak jsem se právě dozvěděl, tak s lítostí sděluji, že jsem s belgickým králem prohrál,“ řekl Zeman na začátku své třídenní návštěvy Ústeckého kraje.

Prezident uvedl, že napsal evropské komisařce lobbistický dopis, kde vyjádřil podporu kraji, stejný nápad měl podle něj ale i belgický král.

Umístění centra v Ústeckém kraji by podle odhadů přineslo asi 50 nových pracovních míst a další navazující pracovní příležitosti.

Skladování i montáž dílů

Logistické centrum má jako jediné v Evropě skladovat náhradní díly pro infrastrukturu Galilea, včetně částí družic, pozemních antén a dalších IT komponent. V centru bude probíhat taky základní montáž.

Administrativní část evropského navigačního systému Galileo (GSA) sídlí od roku 2012 v Praze. Nynějším hlavním úkolem centrály GSA je koordinace vzniku programu Galileo. Do budoucna by pražská centrála GSA měla mít i dohled nad programem Copernicus, který se zaměřuje na satelitní snímkování Země pro účely ochrany životního prostředí nebo řešení přírodních katastrof.

Zeman: Zmenšení Schengenu by byla kapitulace před teroristy

Miloš Zeman v Ústí nad Labem také řekl, že vytvoření takzvaného mini-Schengenu by bylo kapitulací před teroristy. Potřeba je podle něj chránit schengenské hranice ozbrojenou silou. 

V diplomatických kuloárech se v poslední době především v důsledku migrační krize objevilo několik neformálních návrhů na omezení schengenského prostoru, z něhož by tak teoreticky mohly vypadnout země střední Evropy

„Nápad na takzvaný mini-Schengen, kde by bylo Německo, Holandsko, Belgie a snad ještě jeden nebo dva státy, mi připadá poněkud úděsný,“ řekl prezident. Podle něj není potřeba zužovat hranice Schengenu. „To je kapitulace před teroristy, přesně tohle oni chtějí,“ zdůraznil.

Návrhy na vytvoření takzvaného mini-Schengenu už odmítly země visegrádské čtyřky. Premiéři Česka, Slovenska, Polska a Maďarska se minulý týden shodli na důrazu na ochranu vnější schengenské hranice. Podobně se nyní vyjádřil český prezident.

„Schengen vznikl jako realizace myšlenky volného pohybu osob a jako pocit určité svobody uvnitř Evropské unie má možná psychologický, nejen věcný význam,“ řekl Zeman.

Prezident v Ústí nad Labem reagoval i na jeden z dotazů ohledně migrační politiky. Cizinci by podle Miloše Zemana neměli být na území Česka zadržováni, ale odváženi rovnou na hranice. Ty by podle něj měla hlídat vedle policie také armáda.

Přes Ústecký kraj vede jedna z migračních tras do Německa a navíc je tu detenční zařízení Drahonicích, kde jsou zadržování běženci.

Vyloučené lokality a vysoká nezaměstnanost v regionu

Prezident Zeman se starosty a zastupiteli Ústeckého kraje mluvil také o sociálních problémech ve vyloučených lokalitách, potížích s dostavbou klíčových silnic na území regionu i o vysoké nezaměstnanosti. Ta bude v příštím roce podpořena dalším propouštěním, a to v hnědouhelném lomu ČSA, kde vláda neprolomila limity.

Prezident v pondělí před starosty zopakoval, že věří, že limity budou nakonec prolomeny i na druhém dole, přestože s tím vláda zatím nesouhlasila.

Miloš Zeman v pondělí kromě Ústí nad Labem navštívil taky Děčín a Benešov nad Ploučnicí. V obou městech se setkal s občany, s představiteli města a navštívil taky společnost vyrábějící bylinné čaje.

Večer se prezident na večeři setkal s představiteli Ústeckého kraje. Do středy Miloš Zeman navštíví v regionu ještě Litoměřicko, Teplicko a Chomutovsko.