Nádražní ulice v Ostravě je opět v provozu. Ve Svinově se otevřela nová cesta

Po sedmi měsících v Ostravě skončila první etapa kompletní rekonstrukce Nádražní ulice v centru města. Město nechalo na úseku čtyři sta metrů vyměnit vodovod, kanalizaci, tramvajové vedení, koleje a chodníky. Nově upravené jsou zastávky Stodolní. Stálo to devadesát tři milionů. Nová silnice se otevírá řidičům také v ostravském Svinově.

Do Nádražní ulice, kterou běžně projede skoro deset tisíc aut denně, se na několik měsíců vrátila automobilová doprava. Město také obnovilo provoz tramvajové zastávky Stodolní, která prošla úpravami. Dříve cestující vystupovali z tramvaje na silnici, teď vykročí přímo na ostrůvek. Takzvané zálivové zastávky mají být bezpečnější pro chodce. Pokud tramvaj stojí na zastávce, musí řidiči aut čekat.

Živnostníci trpěli poklesem zákazníků

Oprava znamenala komplikace pro řidiče, obyvatele i návštěvníky centra, hlavně však pro provozovatele tamních obchodů, kterým podstatně klesly tržby. Obvod i magistrát během rekonstrukce poskytl dotace šestnácti živnostníkům formou prominutí nájmů za čtyři a půl měsíce. Někteří však toto období nepřečkali a odstěhovali se jinam, nebo zavřeli.  

Například bývalé řeznictví už má ale nového nájemce. Tomáš Biegun si tam otevírá vinotéku. „Cesta se otevřela, tak doufám, že k nám budou lidé chodit,“ uvedl.

Další etapa začne na jaře

Na jaře začne další etapa rekonstrukce od ústí Stodolní po křižovatku Nádražní s ulicí 28. října, která má skončit koncem roku. Přinese podobné nepříjemnosti jako první fáze.

„Stavba bude opět prováděna po fázích s vyloučením individuální dopravy. O letních prázdninách počítáme s výlukou tramvajové dopravy a výměnou kolejí,“ uvedla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská. Pro změnu nebude v provozu zastávka Elektra, která bude zrekonstruována podobně jako Stodolní.

Kolaudace první etapy proběhne podle Vojkovské až na začátku roku 2016. K provedené rekonstrukci vznesli připomínky hasiči. Chybí jim například nájezdy na zastávkách, které by jim umožnily bez velkého zpomalení objet stojící tramvaje.

Prodloužená Bílovecká odlehčí centru Svinova

Ve středu skončila v Ostravě další dopravní stavba - takzvaná prodloužená Bílovecká v Ostravě-Porubě. Zcela nová silnice začíná u vlakového nádraží Svinov a vede k nájezdu na Rudnou a k dálničnímu přivaděči.

Úsek dlouhý půldruhého kilometru má odvést dopravu z centra městského obvodu Svinov, kde jsou školy a také radnice. Projížděly tam až desetitisíce aut. „Doufáme, že novou silnici bude využívat co nejvíce řidičů,“ uvedla starostka Svinova Helena Wieluchová.

Nový úsek Bílovecké ulice v Ostravě-Svinově
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Stavbu stometrového přemostění, které je součástí nové cesty, zkomplikovalo a prodloužilo nestabilní podloží. „Zjistili jsme, že jsme na poddolovaném území,  takže jsme museli zastavit veškeré práce a čekat, až si to sedne.  Na jedné straně byl pak pokles asi dva a půl centimetru, na druhé skoro čtyři,“ uvedl jednatel stavební firmy SDS Exmost.

Stinnou stránkou nové silnice za více než sto milionů je to, že s její výstavbou skončil jediný železniční přejezd, který spojoval Svinov s místní částí Dubí. Nově ho mohou využívat jen chodci a cyklisté.