Soud: Za tragédii v Lopeníku by měl zodpovídat pořadatel

Napadený rozsudek se ruší, pořadatel závodu by měl nést odpovědnost za průběh akce i bezpečnost diváků. Tak ve středu rozhodl brněnský krajský soud, kam se odvolal traťový komisař Petr Plášek. Nesouhlasil s podmínečným trestem, který mu okresní soud v Uherském Hradišti udělil za to, že při RallyShow Uherský Brod v roce 2012 nevykázal diváky z nebezpečného místa na kraji obce Lopeník. Při havárii závodního vozu pak zemřely čtyři dívky.

Nejtragičtější nehoda v novodobé historii tuzemské rallye pro traťového komisaře Petra Pláška letos v únoru skončila podmínkou. Soud ho uznal vinným z usmrcení z nedbalosti a těžké újmy na zdraví také z nedbalosti. Uložil mu trest odnětí svobody na 18 měsíců s podmínečným odkladem na rok a půl. Podle žalobce Plášek nedostál povinnostem traťového komisaře, když řádně nesledoval diváky a nevykázal je ze zakázaného prostoru.

Během první rychlostní zkoušky došlo na kraji obce Lopeník k tragédii. Závodní vůz Mitsubishi Lancer posádky Michaela a Josefa Bartončíkových vyletěl po překonání horizontu z trati a celou skupinku smetl. Čtyři dívky ve věku 7, 18, 18 a 20 let zemřely. Starší žena i sám Plášek byli hospitalizováni se středně těžkými zraněními. Závodníci z havarovaného vozu vyvázli bez zranění.

Pláškův obhájce z tragédie vinil řidiče a pořadatele rallye, kteří údajně místo nehody podcenili, když ho neoznačili za nebezpečné. Policie, která nehodu vyšetřovala několik měsíců, ale došla k názoru, že pořadatel ani řidiči nepochybili. Sám Plášek několikrát zopakoval, že se cítí nevinný.

Odpovědný je pořadatel

K podobnému názoru ve středu dospěl i krajský soud, kam se Plášek odvolal. Za průběh závodu a bezpečnost diváků má podle soudu zodpovídat pořadatel, který místo zřejmě špatně označil.

„Samotné předpisy automobilové federace byly z hlediska zajištění bezpečnosti diváků a veřejnosti nedostačující, šlo o obecné a formální poučky. Pořadatel neinformoval obyvatele, neoznačil nebezpečné zóny, nedostatečně proškolil traťové komisaře," upozornil soud. Proto verdikt nad Pláškem zrušil a vrátil případ k dořešení státnímu zástupci.

Plášek u soudu opět zopakoval, že se cítí nevinný a že šlo o tragédii pro celou obec. Vinu za smrt čtyř dívek mu nekladli ani pozůstalí, kteří u soudu vypovídali.

Tragédie změnila tvář rallye

Závod byl po tragédii předčasně ukončen, stejně tak skončila celá závodní sezona. Dva dny po události o tom rozhodl Svaz rally. Nejely se tak poslední dva závody sezony - Pražský Rallysprint a Mikuláš Rally Slušovice. Rok 2012 byl při rallye mimořádně tragický, závody si vyžádaly celkem sedm životů: vedle mrtvých dívek z Lopeníku zemřeli ještě dva závodníci a jeden další divák.

Po tragédii začala debata o bezpečnosti při automobilových závodech. Pro rok 2013 už byla připravena nová pravidla. Ta pro rallye znamenají méně adrenalinu, ale pořadatelé si od nich slibují větší bezpečnost: retardéry závody zpomalily, diváci musí stát dál od trati, nesmí závody sledovat v zatáčkách nebo za horizonty ani na místech, kde by měli za zády pevnou překážku, která by jim v případě havárie znemožnila útěk.

obrázek
Zdroj: ČT24

Změny se dotkly i závodníků: ti, kteří chtějí řídit silné auto, musí projít školením. Tresty naopak čekají na závodníky, kteří havarují častěji než ostatní - divoká jízda může končit odebráním licence, přeřazením do slabší moto třídy nebo psychotesty.

Jak bezpečně sledovat rallye, radí divákům i web Rally bezpečně. Organizátoři především apelují na diváky, aby poslouchali pokyny pořadatelů. Pořadatelé si totiž stěžují na to, že nemají žádnou oficiální pravomoc vykázat diváky z míst, kde nemají co dělat.