Část Prahy 6 byla bez pitné vody

Víc než 17 tisíc obyvatel Prahy 6 bylo v podvečer bez dodávek pitné vody. Týkalo se to oblastí Břevnova, Střešovic a Veleslavína. Výpadek způsobila závada na rozvodu elektrické energie. Na místo proto zamířily cisterny jako náhradní zásobování.

„Příčinou byla porucha na rozvodu elektrické energie v čerpací stanici. V tuto chvíli jsme již závadu odstranili, předpokládáme, že zhruba do dvou hodin by opět měla voda v postižené části Prahy 6 téct. Bude záležet na tom, jak rychle se nám podaří napustit jednotlivé vodovodní řady,“ uvedl kolem 18:00 mluvčí společnosti Pražské vodovody a kanalizace Tomáš Mrázek.

Mnohem horší havárie postihla Prahu 6 letos v květnu, kdy bylo několik tisíc obyvatel Dejvic a Bubenče bez pitné vody od 24. do 28. května. Do potrubí se dostala voda kontaminovaná bakteriemi a viry – několik tisíc lidí proto mělo střevní potíže. Celkem onemocnělo 4144 lidí, z toho 33 skončilo na lůžku v nemocnici. 

Původně se mělo za to, že ke znečištění pitné vody došlo průnikem splašků ze slepého ramene kanalizace. Ukázalo se ale, že šlo o průsak odpadní vody z narušené kanalizace, která se v místě havárie křížila se špatně situovaným vodovodním potrubím v zemi.