Ostravsko-Karvinsko nadále dusí smog

Ostrava - Moravskoslezský kraj zasáhl smog. Signál regulace, po jehož vyhlášení například průmyslové podniky musejí omezit výrobu, už od pátečního večera či dnešního rána platí pro oblast Ostravska, Karvinska a Českého Těšína, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Pro Třinecko byl signál regulace vyhlášen v pátek ve 22.10 a v obou zmíněných oblastech tyto signály platí až do odvolání.

Signál regulace se vyhlašuje při překročení zvláštního imisního limitu 150 mikrogramů prachu na metr krychlový. Dnes hodinu po poledni byla tato hodnota překročena na 14 měřících stanicích v kraji. Celkem jich je 15. Na devíti z nich bylo dokonce víc jak 200 mikrogramů. Podle internetových stránek ČHMÚ se dnes ve 13 hodin nejhůře dýchalo v Českém Těšíně na Karvinsku, kde meteorologové naměřili rovných 270 mikrogramů. Naopak nejlépe na tom byli obyvatelé Třince. Tam bylo 133 mikrogramů. „Denní limit je přitom 50 mikrogramů,“ uvedl Marek Bruštík z Krajského úřadu Moravskoslezského kraje.  

Situace se zhoršila v Českém Těšíně a ve Frýdku-Místku

Dnes ráno signál regulace vyhlásila přímo i radnice v Českém Těšíně. „Žádáme řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšené koncentraci znečišťujících látek. Doporučujeme k přepravě využívat prostředky veřejné dopravy. Změnu k lepšímu nelze v nejbližších dnech očekávat,“ řekl pracovník českotěšínské radnice Petr Nestrašil. Ráno se situace ještě zhoršila na dalších místech kraje. V Českém Těšíně na Karvinsku a ve Frýdku-Místku hodnoty naměřené okolo 6:00 dokonce překročily 200 mikrogramů. Nejlépe se dýchá v Opavě, tamní stanice naměřila dnes ráno 138 mikrogramů.

Podle odborníků by za takovýchto podmínek měli nemocní s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidé a malé děti pobývat pod širým nebem po co nejkratší dobu. Dospělí bez zdravotních potíží by se pak měli při pohybu venku vyvarovat zvýšené fyzické zátěže.

Marek Bruštík, Krajský úřad Moravskoslezského kraje:

„Není vhodné venku sportovat a větrat by se mělo jen krátce a intenzivně. Doporučujeme zvýšit přísun vitamínů, zejména vitamínu C, nekouřit a vyhýbat se zakouřeným prostorám.“

Při vyhlášení signálu regulace musejí podle schválených řádů podniky produkující největší množství emisí v regionu omezovat výrobu. Krajský úřad ovšem žádá i jiné podnikatele a všechny obyvatele Třinecka a Ostravsko-Karvinska, aby se v těchto dnech snažili omezit vypouštění škodlivin do ovzduší.