ČD otevřely opravené nádraží v Týništi nad Orlicí

České dráhy oficiálně otevřely opravené nádražní budovy v Týništi nad Orlicí. Rozsáhlou rekonstrukcí prošla i nástupiště a také koleje ve stanici. Cestování vlakem z Týniště by tak mělo být výrazně příjemnější. Navíc je tato investice důležitá s ohledem na rozvoj kolem rychle rostoucího závodu Škody Auto v Kvasinách.

Stavbaři při rekonstrukci nádraží odstranili pozdější přístavby a dvěma budovám vrátili podobu z 19. století. „Dispoziční změny byly navrženy tak, aby vyhovovaly současným požadavkům na kulturu cestování. Upraveny byly služební místnosti a vznikly nové, důstojnější komerční prostory pro odbavení cestujících,“ uvedl mluvčí Českých drah. Budovy dostaly nová okna, dveře, střechu i zateplení. 

Náklady na opravy budov činily 28 milionů korun. Z toho asi 18 milionů korun hradily České dráhy a deset milionů korun zaplatila jako svou část investice Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Ta navíc souběžně opravovala i kolejiště a nástupiště a stavěla nádražní podchod pro cestující. Tyto opravy vyšly výrazně dráž – asi na 200 milionů korun. Oficiální ukončení bude příští týden ve středu. 

Opravy nádraží vyšly na 28 milionů (zdroj: ČT24)

Další stovky milionů si ještě vyžádá rekonstrukce železniční tratě z Týniště nad Orlicí do Solnice, kde je nákladní terminál Škody Auto. Kapacita tratě se má zvýšit na dvojnásobek. Do Kvasin totiž směřuje koncern Volkswagen mnohamiliardovou investici na rozšíření podniku a výrobu nového SUV vozu. Vláda i kraj se zavávazaly, že investici podpoří částkou zhruba 3,5 miliardy – ta se týká právě i modernizace železniční infrastruktury. Nové auto z Kvasin mají vlaky vozit přes Týniště příští rok.