Pražští pejskaři protestovali proti solné vyhlášce

Praha - Majitelé psů i se svými čtyřnohými miláčky se dnes dopoledne sešli na demonstraci na pražském Mariánském náměstí. Nelíbí se jim, že rada města znovu povolila solení chodníků v hlavním městě. Nová vyhláška má začít platit od prvního února. Magistrát tak reaguje na hromadící se zásoby soli ve skladech, ekologové ale takový postup odmítají. Protestní akci před budovu magistrátu svolali dva členové Strany zelených. „Vyhláška je krok zpět, dlouho se tu chodníky nesolily,“ řekl zastupitel Prahy 4 a bývalý radní pro životní prostředí Petr Štěpánek (SZ).

První demonstranti se začali před pražskou radnicí scházet už kolem osmé hodiny. Přestože akci na sociálních sítích podpořily desítky lidí, v mrazivém počasí se jich do centra metropole nakonec vydalo mnohem méně.

O městské dláždění si psi běžně způsobují drobné oděrky a sůl, která se jim do ran dostane, je pálí a způsobuje záněty. „Zkuste si chodit bosi po soli a uvidíte, jak to asi může být příjemné psům,“ upozornila demonstrující majitelka psa na Mariánském náměstí. Podle organizátorů demonstrace však nedělá sůl problém jenom pejskům, ale i lidským botám, karoseriím aut, městské zeleni a budovám, a tak dorazili také například nespokojení majitelé domů. „Museli jsme kvůli soli dvakrát opravovat fasádu, oprava fasády stojí 200 až 300 tisíc,“ podotkla další demonstrující. Problém se solením chodníků spočívá zejména v tom, že nemají na rozdíl od vozovek vyřešený odtok vody, a tak na nich solný roztok buď zůstává, nebo stéká do trávníků a k základům budov.

Na úhradu škod není nárok

Na úhradu případných škod způsobených solí – například na obuvi nebo na budově – nemají lidé nárok. „Město by muselo něco zanedbat, použít nepovolený posypový materiál,“ podmínil šanci na finanční náhradu mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral.

Nová vyhláška povoluje použití chloridu sodného, tedy klasické kuchyňské soli, na údržbu strojově čištěných chodníků, schodů a lávek. Celkem jde o asi 60 procent chodníků. Nemohou se solit chodníky, pod kterými vedou inženýrské sítě. Výjimkou jsou extrémní jevy jako ledovky a podobné kalamitní situace.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Magistrát může v solení trumfnout obvodní radnice

Například Praha 1 už prohlásila, že kvůli tomu, že kabely vedou pod většinou jejího území, nebude solit vůbec. Použití soli neplánují ani některé další městské části. „Mnohé ulice jsou v péči Technické správy komunikací, která je přímo pod magistrátem, takže to městská část neovlivní a solit se bude,“ obává se Štěpánek.

Vedení pražské radnice rozhodnutí obhajuje s tím, že chemický posyp je při náledí nebo sněhové kalamitě nejúčinnějším způsobem, jak zachovat komunikace bezpečné. Strana zelených tvrdí, že kdyby město chodníky řádně uklízelo, tak by problém s kluzkými chodníky vůbec nebyl. „Ve chvíli, kdy máte pár centimetrů sněhu a posolíte to, jenom vyměníte sníh za břečku, do které se natáhne různá špína. Stejně to pak musíte uklidit, takže je jednodušší uklidit rovnou ten čistý sníh,“ myslí si Štěpánek. Ani v případě ledovky podle něj není solení na místě, v tom případě má přijít na řadu posyp inertními materiály, jako je písek nebo štěrk.

Podle ankety na webu České televize je proti solení chodníků 60 procent hlasujících.