Šumava je zrádná, varují záchranáři běžkaře

Železná Ruda – Horští záchranáři varují zimní návštěvníky Šumavy, aby nepodceňovali pohyb ve vysokohorském terénu. Zejména běžkaři podle nich často přecení své síly, pouštějí se mimo vyjeté stopy nebo se na delší trasu dostatečně nevybaví. Vedle záchranářů proto na nástrahy Šumavy začali tuto sezónu nově upozorňovat také zaměstnanci Národního parku.

„Za nejnebezpečnější místo v tomto počasí, které panuje, lze zde na Šumavě považovat jakékoli místo mimo lyžařské stopy,“ upozornil záchranář z Horské služby Šumava Ladislav Vybíral. Záchranáři navíc upozorňují, že se ve volném terénu často nedá spoléhat na mobilní telefony. Na Šumavě je totiž stále hodně míst, kde není signál žádného operátora.

Na nebezpečí číhající na Šumavě proto začali přímo v terénu upozorňovat i sami strážci Národního parku. „Pracovníci mají malé kartičky s telefonními čísly jednotlivých složek integrovaného záchranného systému,“ uvedl vedoucí informační a strážní služby NP Šumava Petr Šrail s tím, že je rozdávají lyžařům. Vizitky doprovází také desatera, podle kterého by se každý běžkař měl v bílých stopách i mimo ně řídit.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)