JazzFest ukáže další hvězdy. Přijede Wayne Shorter i Wynton Marsalis

Pořadatelé festivalu JazzFestBrno oznámili hlavní hvězdy dalšího ročníku. Celý festival zahájí v půlce února americký trumpetista Wynton Marsalis s big bandem Jazz at Lincoln Center Orchestra. O měsíc později přijede se svým kvartetem už dvaaosmdesátiletý saxofonista Wayne Shorter.

„Už se nám stává, že se nám dokonce některé kapely ozývají samy. To je případ Wyntona Marsalise,“ okomentoval účast světových jmen umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka. Právě rodák z New Orleans má na svém kontě už devět prestižních cen Grammy a jako první jazzman v historii také získal Pulitzerovu cenu.

Nyní je šéfem proslulého big bandu Jazz at Lincoln Center Orchestra a inspiruje se zejména afroamerickou hudbou. Dříve spolupracoval například s Ericem Claptonem.

O dalším ročníku JazzFestu hovoří umělecký ředitel Vilém Spilka (zdroj: ČT24)

Další živoucí jazzovou legendou, která se na festivalu představí, je dokonce desetinásobný držitel ceny Grammy Wayne Shorter. Na svůj saxofon hraje už od konce 50. let. „Má vlastně jenom čtyři koncerty v Evropě, protože už přece jenom má nějaké roky a velice si vybírá, kam přijede,“ uvedl Spilka. Kromě Brna, kam přijede vůbec poprvé, bude vystupovat v Turecku, Švýcarsku a Maďarsku.

Wayne Shorter hraje na saxofon od 50. let
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

I když už organizátoři lákají na příští ročník, ten letošní ještě úplně neskončil. Na konci listopadu jej svým vystoupením uzavře izraelský kontrabasista Avishai Cohen za doprovodu brněnské filharmonie.