Zastupitelé Hodonína odvolali starostku a dva místostarosty

Zastupitelé Hodonína odvolali starostku Milanu Grauovou (ANO) a dva místostarosty Vojtěcha Salajku (ANO) a Jána Lahvičku (KSČM). Jako jediný dostal důvěru zastupitelů poslední místostarosta Vítězslav Krabička (Změna). Grauová nebyla na pozici starostky za hnutí ANO ani rok, zvolena byla loni na konci listopadu.

Podle Grauové je škoda, že celá situace takto dopadla. „Věřila jsem, že jsme se z minula poučili. Převraty, které jsme prováděli v minulosti, neprospívaly městu ani občanům,“ řekla s tím, že v koalici ANO, KSČM a Změny byla KSČM velmi stabilním a seriózním partnerem.

V Hodoníně se v minulém volebním období čtyřikrát rozpadla koalice, přičemž se vystřídali tři starostové. Prvním byl Jiří Mráka (ČSSD), kterého později nahradil Igor Taptič (Nezávislí). Jeho pak vystřídala Grauová, jež kvůli přijetí pozice starostky odešla z ODS. V čele města byla od května 2013. V loňských volbách kandidovala za hnutí ANO. Zastupitelé ji zvolili starostkou za ANO 25. listopadu.

Volby v Hodoníně vyhrálo hnutí ANO před KSČM a ČSSD. S komunisty a Změnou pak ANO vytvořilo koalici, která chtěla do města přinést stabilitu.