Přístaviště v Purkarci, které stálo 22 milionů, zatím slouží jen několika jachtařům

Události v regionech: Nové přístaviště v Purkarci (zdroj: ČT24)

Lodě na vltavské vodní cestě začínají využívat další nové přístaviště. Je v Purkarci na vodní nádrži Hněvkovice a bylo posledním nedokončeným na trase. Vybudování 50 metrů dlouhého přístavu stálo téměř 22 milionů korun. Podle jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly jde ale o příliš nákladný projekt, který bude sloužit zatím jen několika jachtařům. Správci vodních cest ovšem takový pohled odmítají.

Nové purkarecké přístaviště stojí přímo ve středu bývalé vorařské obce. Tvoří ho molo u zpevněného břehu. Jde o třetí místo na horní Vltavě, kde mohou kotvit lodě a hausbóty. 

Na Hněvkovické nádrži dosud zázemí pro uživatele hausbótů chybělo. V Purkarci teď nově mohou natankovat vodu i nabít baterie. 

Vodní cesta by podle kritiků měla sloužit hlavně k přepravě nákladů

Projekt má ale i odpůrce. Výhrady má jihočeský hejtman - mrzí ho, že vltavská cesta neslouží k přepravě nákladů, ale k plavbě jen několika jedinců. 

Zatím je to jen cesta pro pár jachtiček, kterým pak budou sloužit nové přístavy. Není to špatně, ale je otázka, zda jsou to dobře investované veřejné peníze.
Jiří Zimola
hejtman Jihočeského kraje

Takovou kritiku ale odmítá starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa (ODS). Výtky jsou prý jen škádlením. Stavba přístaviště je podle něj v pořádku. „Zaplaťpánbůh, že se to dokončuje,“ uvedl. 

Počet lodí v plavební komoře Hluboká nad Vltavou vzrostl o 70 procent

Správci vodních cest nabízejí čísla: Dvěma plavebními komorami nad Českými Budějovicemi proplulo letos už 650 lodí. „Na plavební komoře Hluboká je to nárůst oproti loňskému roku o 70 procent,“ konstatoval Jan Bukovský z Ředitelství vodních cest.

Přístavní molo v Purkarci
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

Projekt splavnění Vltavy spolykal necelé dvě miliardy korun. Vodohospodáři teď pracují na poslední komoře - na jezu před Týnem nad Vltavou. Pokud nenastanou žádné komplikace, první plavidla doplují až na Orlickou přehradu příští rok v létě.