Městská knihovna v Praze šetří, uzavře některé pobočky a zkrátí provoz

Praha – Nejvyužívanější pražská půjčovna knih, Městská knihovna v Praze, od března zruší pětinu svých poboček a u mnohých zkrátí otevírací dobu. K omezení služeb vedení knihovny sáhlo kvůli úsporným opatřením, nemá peníze na plný provoz ani nákup nových knih. V rozpočtu na letošní rok městská knihovna postrádá celkem 13 milionů korun.

V porovnání se stejně velkými evropskými městy má Praha nejhustší síť knihoven. Městské knihovně v Praze každoročně rostě počet výpůjček i nově registrovaných čtenářů, přesto se však její rozpočet rok od roku zmenšuje. V březnu proto knihovní síť přijde o pět svých poboček. „Musíme hledat řešení, které umožní nějakou optimalizaci v rámci rozpočtu, který je zkrátka nižší,“ uvedl radní pro kulturu Václav Novotný.

Podle ředitele knihovny Tomáše Řeháka se knihovna snažila vybrat takové pobočky, které jsou umístěné poblíž jiných. Už v minulosti měly skončit například pobočky na sídlišti Dědina nebo na Pohořelci. Městské části se však tehdy rozhodly, že jejich provoz budou dotovat. Nynější zavírání knihoven ale zřejmě neodvrátí, samy totiž mají problémy udržet vyrovnané rozpočty.

Šetřit musí městská knihovna i jiným způsobem. Na řadě míst proto zkrátí otevírací dobu a navíc zdraží poplatky za prodlení výpůjční lhůty, takzvané zpozdné. Doposud čtenář při pozdním navrácení zaplatil za 1 knihu čtyři koruny denně, nově o jednu korunu více.

Kvůli škrtům v rozpočtu musí knihovna stopnout nákup nových knih, což se však nelíbí některým opozičním zastupitelům. „Vzhledem k tomu, že městská knihovna je výkladní skříní hlavního města Prahy, tak by určitě stálo za to, aby se minimálně na nákup nových knih podařilo několik milionů sehnat,“ uvedl Lukáš Kaucký (ČSSD). Magistrát se podle radního pro kulturu Novotného pokusí čerpat peníze z evropských fondů, ty je ale možné použít jen na vzdělávací literaturu.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)