Církev se chystá na navracení majetku

Plzeň – Navrácení majetku církvím, o kterém včera rozhodla vláda, vítají i starostové obcí na západě Čech. Blokace církevního majetku komplikovala jejich rozvoj, výstavbu i rekonstrukce chátrajících objektů. Na náročnou agendu kolem restitucí už se chystá i plzeňská diecéze.

Ke každému klášteru i kostelu ve vsi patřily v minulosti rozsáhlé pozemky a polnosti. Problémy s blokací tohoto církevního majetku řeší po roce 1989 drtivá většina obcí v republice. „Brání nám to v plánování, budování ve stávající zástavbě, vytváření rozvojových ploch,“ prohlásil starosta Vejprnic Pavel Karpíšek (ODS).

Ve Spáleném Poříčí na jižním Plzeňsku patřila řada pozemků i objektů metropolitní kapitule u svatého Víta. Mezi nimi i statek v obci. Radnice se rozhodla chátrající památku zachránit, aby nehyzdila centrum města. „Řešili jsme to tak, že jsme si jej pronajali od Pozemkového fondu a s původním vlastníkem máme předběžnou smlouvu o budoucím nájemní smlouvě,“ vysvětlil starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek (STAN). Smutnějším a v regionu častějším příkladem osudu církevního majetku je statek v nedalekém Vlkově. Kvůli nevyřešeným restitucím a problematickým vyjednáváním o něj nikdo nestál. „Zřítily se tu celé hospodářské budovy,“ dodal starosta Čížek.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Nevyřešené církevní restituce komplikují i rozvoj tohoto areálu v centru Blovic. Pozemky jsou stále majetkem církve a majitelé objektů mají svázané ruce. „V souladu se zákonem o půdě není možné provádět další zásahy,“ ujistila vedoucí Stavebního odboru Blovice Anna Mašková.

Plzeňská diecéze začne připravovat podrobné seznamy majetku, o který může žádat. „Biskupství na to v nejbližších dnech přijme dvě nové pracovnice,“ uvedla mluvčí Biskupství plzeňského Alena Ouředníková a vládní rozhodnutí o restitucích komentuje i biskup Plzeňské diecéze František Radkovský: „Konečně nebudeme muset žebrat v Německu. Žebráme na takové věci jako je charita, na školství, na auta.“

S navráceným majetkem ale přijde podle biskupa i velká zodpovědnost. Peníze, které dostanou, nemůže diecéze dát hned do oprav kostelů, za chvíli by nic nezbylo. Je třeba investovat a opravovat až ze zisků.