Vypuštěný Jordán hrozí výbuchem, na dně může být stará munice

Tábor - Tábor chystá výjimečná bezpečnostní opatření kvůli rybníku Jordán. Začala jeho obnova a během vypouštění a odbahnění by se mohly objevit staré zbraně a munice z druhé světové války - včetně leteckých pum. Rozsáhlá opatření se můžou týkat až deseti tisíc lidí. Nádrž je totiž přímo v centru města.

Když v červnu 1999 klesla hladina nádrže o dva metry, na plovárně se objevily německé granáty. Letos bude vody ještě o další dva metry méně. Podle pyrotechniků je pravděpodobné, že se objeví další nebezpečná munice. „Je určitá možnost, že by se tam mohly nalézat dvě nevybuchlé letecké pumy, které odhodila letadla v dubnu 1945, kdy bylo bombardováno nádraží,“ potvrzuje Karel Hotový z městského úřadu.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Krizový plán je proto nutný. „Jsme připraveni na všechny možné vzniklé situace. Jedná se o situaci, která je srovnatelná s evakuací ze zóny havarijního plánování Temelína,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Pokud by se puma skutečně našla, museli by obyvatelé z bezprostřední blízkosti Jordánu opustit své domovy až na dva dny. „Lidi, kteří nemají kam jít, budeme svážet do prostor škol, budou připravena místa nástupu i dopravní prostředky,“ řekl krizový manažer městského úřadu Oldřich Semerád.

Základní evakuační zóna je do okruhu pěti set metrů. Žije v ní zhruba šest tisíc lidí. V krajním případě bude dvakrát větší. Zatím je jediným omezením pro občany zákaz vstupu, oblíbená nádrž už se proměnila ve staveniště. Další opatření budou přicházet, jak bude pokračovat odpouštění vody. O všech bude radnice občany podrobně a s předstihem informovat.