Stěhování waldorfské školy je kulový blesk, říkají učitelé

České Budějovice – V jihočeské metropoli pokračuje stěhování stovek žáků waldorfské školy kvůli azbestu. Učitelé už o stěhování hovoří jako o akci kulový blesk. Děti musely opustit hlubocký azyl a přemístily se nově do univerzitních a středoškolských učeben v krajském městě. Přesuny z místa na místo totiž vyprázdnily školní pokladnu.

Waldorfská škola působila v hlubockém azylu necelý měsíc, denně sem po desetikilometrové trase zamířilo 200 dětí a 20 učitelů. Jenže práce pod jinou střechou vyčerpala ze školní kasy 150 tisíc korun. Provozovatelé školu nechtěli zadlužit, proto začali hledat prázdné třídy v krajském městě. Našli je v obchodní akademii a pedagogické fakultě, učitelé a rodiče pak přes noc školu přestěhovali. „Naší snahou je náklady minimalizovat a šetřit síly,“ říká ředitelka Milena Vlčková.

Děti ráno zamířily na dvě nové adresy. Podle zástupce rodičů Václava Kabíčka vnímají konzervativnější děti stěhování jako velký zásah, protože si prý musejí zvykat neustále na něco nového. Psycholog Rostislav Nesnídal ale uklidňuje: „Pokud zůstávají učitelé stejní, tak je to velké plus.“

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Škola navíc bez peněz nezůstane. Radní dopoledne otevřeli městskou pokladnu, podle jejich rozhodnutí budou náklady škole uhrazeny. Radnice už také připravuje důkladné vyčištění škol, které musela v listopadu kvůli azbestu uzavřít. Práce začnou ještě v lednu, a pokud nenastanou komplikace, měly by se děti do vyčištěných tříd vrátit na konci března.