Regionální kontrola potvrdila: Krajská zdravotní musí vrátit dotace

Ústí nad Labem – Regionální rada regionu soudržnosti Severozápad (RSS) rozhodla, že by společnost Krajská zdravotní měla vrátit dotaci 350 milionů korun, kterou dostala od EU na nákup nemocničních přístrojů. Úřad, jenž na severu Čech evropské dotace rozděluje, se tak shodl se závěry ministerstva financí a komisařů z Bruselu. Společnost spravující v kraji pět zdravotnických zařízení se nařčení brání a chce se odvolat k soudu.

Ústecká Krajská zdravotní podle kontrolorů nakupovala téměř dvojnásobně předražené přístroje. Zatímco v ostatních nemocnicích magnetickou rezonanci pořídili za 26 milionů, v Ústí stál stejný přístroj 48 milionů.

Kromě toho RSS zjistila pochybení při zadávání veřejných zakázek, společnost prý v tendrech určila takové podmínky, že mohl vyhrát předem domluvený dodavatel. Krajská zdravotní se přitom brání, tendry prý probíhaly řádně. „Bylo to výběrové řízení podle zákona,“ tvrdí mluvčí Jiří Vondra. O vracení dotací proto nechce společnost ani slyšet, kontrolu, která pochybnosti našla, nepovažuje za uzavřenou.

Akciová společnost utratila za podezřelé nákupy 420 milionů korun. Nyní by měla podle státních úřadů a nově i podle úřadu pro regionální soudržnost vracet státu všechny peníze, které od Bruselu inkasovala. Dohromady to dělá 350 milionů korun. RSS už také zamítla veškeré námitky, které Krajská zdravotní proti požadavku úřadů vznesla.

Ústecký kraj, který Krajskou zdravotní zřídil, se zatím k závěrům poslední kontroly staví zdrženlivě. Krajští radní i představitelé kritizované akciovky ale už ale dříve vyhlásili, že úroveň zdravotní péče ohrožena nebude. A to ani v případné, že by peníze musela Krajská zdravotní opravdu vrátit.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)