Na Liberecku skončili terénní pracovníci

Liberecko – Liberecké romské sdružení má vážný problém kvůli vyúčtování 60milionové dotace. Ministerstvo práce a sociálních věcí v něm odhalilo závažné nedostatky. Kraj, přes který evropské i státní peníze tekly, už sdružení vypověděl smlouvu. Na Liberecku tak skončila nízkoprahová centra i terénní pracovníci, kteří měli pomáhat lidem v sociálně vyloučených lokalitách, a to i v problémových oblastech Nového Boru nebo Tanvaldu.

Liberecké romské sdružení donedávna provozovalo terénní práce a nízkoprahová centra v sociálně vyloučených lokalitách. Kontrola z ministerstva práce a sociálních věcí ale prokázala rozpory ve skutečných a vykázaných nákladech. Například pronájem budovy v Tanvaldu prý nepřišel ročně na 25 tisíc korun, jak tvrdí romské sdružení, ale na tisícikorunu. Terénní pracovníci podle ministerstva nepobírali 50tisícové platy, ale zhruba 13 až 15 tisíc měsíčně.

Krajský radní pro sociální oblast Pavel Petráček (ČSSD) připustil, že ministerstvo kraj varovalo před touto organizací, která měla být prý silně riziková. Kraj teď zvažuje podání trestního oznámení. Kontrolou ministerstva se navíc zabývá i finanční úřad, který zjišťuje, jestli nedošlo k porušení rozpočtové kázně. Podle romského sdružení jsou ale obvinění nepravdivá a nesmyslná.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Ředitel Libereckého romského sdružení Miroslav Kotlár informoval, že kontrolní zprávu nyní analyzují právníci. Na spor teď paradoxně doplatí lidé ve vyloučených lokalitách. Ze dne na den přestali fungovat terénní pracovníci v Novém Boru nebo Tanvaldu. Právě tady se přitom v poslední době vyostřily vztahy mezi většinovým obyvatelstvem a romskou menšinou.

V Hrádku nad Nisou zase skončilo nízkoprahové centrum. Mladí sem přitom docházeli na nejrůznější kroužky nebo na doučování. Podle starosty Hrádku Martina Půty (SLK) se touto činností výrazně snížil počet mladistvých, kteří se potulovali po městě a dělali problémy.

Kraj už hledá náhradního poskytovatele sociálních služeb. Terénní pracovníci a nízkoprahová centra však nezačnou fungovat dřív než v březnu.