Liberecký kraj nabízí České Lípě jen minoritní podíl v nemocnici

Liberecký kraj nemocnici v České Lípě městu neprodá, radnici nabízí jen minoritní akciový podíl od jednoho do 49 procent. Uvedl to liberecký hejtman Martin Půta (STAN). Českolipská radnice nabídla na začátku září kraji za stoprocentní akciový podíl 100 milionů korun a slíbila další investice. To však podle hejtmana není přijatelná cena.

Hodnotu nemocnice má posoudit nezávislý auditor, na němž se kraj a město shodnou, od toho se bude případná cena odvíjet. Rozhodující slovo ale budou mít zastupitelé kraje i města, řekl hejtman.

Českolipská nemocnice s 475 lůžky je jednou ze dvou krajských nemocnic, od roku 2006 je akciovou společností se základním kapitálem 333 737 milionů korun. Znalecký posudek zpracovaný loni v listopadu její hodnotu odhadl na 297 683 milionů korun.

Liberecký kraj nabídl na jaře České Lípě spoluvlastnictví nemocnice, žádnou konkrétní nabídku však nepředložil. Hovořilo se ale o desetiprocentním podílu zhruba za 30 milionů korun. O symbolických deset procent ale radnice zájem nemá. „Byly by to vyhozené peníze,“ řekla již dříve českolipská starostka Romana Žatecká (ČSSD).

Česká Lípa nabídla dvě varianty odkupu akcií

Vedení České Lípy proto na začátku září přišlo s vlastními nabídkami. V té první nabídlo za stoprocentní akciový podíl v nemocnici 100 milionů korun ve dvou 50milionových splátkách. Radnice je navíc ochotna se zavázat, že v příštích pěti letech postupně zvýší základní kapitál o sto milionů korun tak, že každý rok dá do nemocnice 20 milionů na investice.

Nabízela také odkoupení minoritního 45procentního podílu v nemocnici městem za 50 milionů korun, pokud Liberecký kraj o tuto částku zvýší základní kapitál nemocnice a nově vydané akcie dostane také Česká Lípa.

Liberecký kraj si ale chce ponechat většinový podíl, celou nemocnici neprodá

Podle hejtmana kraj nikdy o prodeji celé nemocnice neuvažoval. „Většinový podíl si chceme nechat, protože za zajištění lékařské a nemocniční péče je podle zákona zodpovědný kraj a nebylo by příliš logické se spádově největší nemocnice v Libereckém kraji zbavovat,“ vysvětlil Půta.

Dozorčí rada doporučila prodat městu třetinový podíl akcií. Navíc by podle hejtmana nemělo jít o prodej části nemocnice, ale o úpis nových akcií. „Peníze, které město za ty nové akcie zaplatí, zvýší základní jmění a budou použity na investice,“ dodal. Zařízení totiž potřebuje do modernizace v nejbližších letech investovat přes 200 milionů.

Českolipská nemocnice
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Předsedou představenstva nemocnice se stal Jaroslav Kratochvíl

Nemocnice s poliklinikou v České Lípě má nové představenstvo. To původní dozorčí rada v pátek odvolala poté, co dva jeho členové rezignovali.

Dozorčí rada se rozhodla pro odvolání celého představenstva a volbu nového. Jeho předsedou se stal generální ředitel Jaroslav Kratochvíl, který stojí v čele nemocnice už dva roky. Vystřídal odvolaného předsedu, primáře gynekologie Radka Havlase. Informovala o tom předsedkyně dozorčí rady Hana Moudrá.

Na místa v pětičlenném představenstvu rezignovali Kratochvíl a Vladimír Trenčiansky. Důvodem byly podle Kratochvíla problémy v komunikaci s předsedou Havlasem. „Nedokázali jsme najít společnou řeč,“ uvedl ředitel.

Dozorčí rada se podle Moudré rozhodla umožnit Kratochvílovi, který jako ředitel prošel výběrovým řízením, pokračovat v práci s týmem, jenž si sám sestavil. Za dobu, co vede nemocnici, se mu ji podařilo ekonomicky stabilizovat, hlavním úkolem pro další období jsou investice do modernizace a stabilizace zdravotnického personálu.

Nemocnici chybí lékaři, noví přicházejí hlavně z Ukrajiny

V představenstvu s Kratochvílem znovu zasedl lékařský ředitel Vladimír Trenčiansky, novým členem představenstva je technický ředitel Ivan Garaj, hlavní sestra Jaroslava Navrátilová a manažerka kvality Alena Brodská.

K hlavním úkolům pro nejbližší období patří podle Kratochvíla stabilizace zdravotnického personálu. Připravuje se nový mzdový řád, který by měl mít větší motivační fondy. „Chybí nám lékaři, žádné oddělení ale zatím nemusíme zavřít. Pracujeme na tom, převážná část nových lékařů je z východního bloku, to znamená z Ukrajiny,“ řekl.

Získávání nových lékařů podle Kratochvíla komplikuje fakt, že devět oddělení nemá akreditaci. I to je třeba co nejdříve změnit, řekl.

  • Českolipská nemocnice je druhou největší nemocnicí v kraji, slouží pro spádovou oblast se 110 000 obyvateli, jiná nemocnice na Českolipsku není. Zařízení zaměstnává zhruba 800 lidí. Ročně je tam hospitalizováno 19 000 pacientů, dalších 277 000 jich projde ambulancemi.
  • Nemocnice je akciovou společností kraje s obratem bezmála 680 milionů korun, loňské hospodaření skončilo ziskem 13,2 milionu korun. Za první polovinu letošního roku vykazuje nemocnice šestimilionový zisk.

Nemocnice byla dlouhá léta zanedbávána, v posledních letech se však do její modernizace a oprav daly desítky milionů korun. Jen loni se do budov investovalo 150 milionů, největším projektem bylo zateplení a výměna oken. Letos dosáhnou investice dalších 70 milionů korun.

Investice by měly podle Kratochvíla pokračovat i v dalších letech, v plánu jsou akce za více než 200 milionů korun. Klíčovými projekty jsou podle něj vybudování nového zdroje tepla, nutné jsou rekonstrukce rozvodů nebo výtahů. Modernizace by se měl dočkat například i stravovací trakt nebo komunikace v areálu. Kromě toho chce krajská nemocnice opravit taky dětskou část.

Nemocnice Česká Lípa chystá další opravy (zdroj: ČT24)