V Karlových Varech protestují proti poplatkům za psy

Karlovy Vary – Nespokojení majitelé psů v Karlových Varech podepisují petici. Nelíbí se jim, že město zdražilo chovatelům v panelových domech poplatky. Radnice se brání, že právě na sídlištích je uklízení psích výkalů čím dál dražší.

Monika Knierschová chová čivavu. Tvrdí, že její fenka je menší než kočka, za kterou město peníze vůbec nevybírá. Celý systém výpočtu poplatků je podle ní nespravedlivý. Další zdražování daně chovatelku natolik rozzlobilo, že se rozhodla bojovat s vedením města a sepsala petici. „Mělo by se to udělat alespoň nějak podle plemena,“ myslí si.

Už během prvních dvou hodin nasbírala autorka petice desítky podpisů. Odhaduje, že nespokojených chovatelů budou stovky.

Mluvčí magistrátu vysvětluje, že není možné vybírat poplatky podle druhu a velikosti psů. „Neumím si představit, že by městští strážníci nebo úředníci magistrátu chodili s metrem a měřili psy,“ říká mluvčí karlovarského magistrátu Michaela Kousalová.

Oproti roku 2011 navýšili zastupitelé poplatky u psů chovaných na sídlištích. Už při schvalování vyhlášky opozice zdražování kritizovala. Podle primátora Petra Kulhánka je na sídlištích úklid stále nákladnější a technicky náročný. „Netýká se to jenom paneláků, ale všech bytových domů v Karlových Varech.“

Chovatelka Monika Knierschová věří, že se jí podaří politiky přesvědčit, aby vyhlášku změnili. Podepsané archy by chtěla autorka petice předat úředníkům magistrátu ještě do konce ledna.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)