Pacienti v Kladrubech a Hrabyni plavou přes La Manche

Kladruby – Pacienti dvou rehabilitačních ústavů v Kladrubech a v Hrabyni u Ostravy se dnes snaží přeplavat pomyslný kanál La Manche. Netradiční maratón odstartovali ve tři hodiny ráno, každý ve vlastním bazénu. Cílem závodníků je co nejdřív uplavat přes 33 kilometrů.

Přesně 33 km a 600 metrů. Taková je nejužší vzdálenost mezi břehy slavného kanálu. Dvacetimetrový bazén v Hrabyni tak musí pacienti s nejrůznějším postižením pohybového ústrojí přeplavat 1680krát. „Plaveme průměrnou rychlostí dva kilometry za hodinu, tudíž nám to vychází na 16 hodin plaveb,“ vypočítává fyzioterapeutka z Kladrub Štěpánka Foxová.

Podmínkou pro účast je uplavat alespoň jednu délku. „Každý plavec, který se aktivně přihlásil do plavání, nám nahlásil, na kolik bazénů si troufne. Každý potom v bazénu uplave, kolik zvládne. Předá štafetu a plave další,“ říká fyzioterapeutka Tereza Kovářová.

Kondici účastníků závodu kontrolovala speciální zkouška dechu. Kromě zábavy a odreagování má být maratón také o motivaci jednotlivých pacientů. O překonání sebe sama. Adrenalin a tempo závodu udržovalo od rána pravidelné spojení s Kladruby přes internet.

Zatímco loni, kdy si v Hrabyni zkusili maratón poprvé nanečisto, se musel zapojit i personál, letos se přihlásil překvapivě velký počet pacientů – bezmála 80.