Prasklý uzávěr vytopil školku v Chrášťanech

České Budějovice - Nechtěnou nadílku dostala během Vánoc školka v Chrášťanech nedaleko Týna nad Vltavou. Během svátků ji zaplavila voda z prasklého vodovodu a následky jsou katastrofální. Zázemí i vybavení tříd je z větší části zničené. Radnice peníze na opravy nemá. Učitelkám se zatím podařilo provizorně upravit jednu ze tříd.

V bazén pro neplavce se proměnila třída v přízemí. Na dně zůstaly koberce, hračky i skříně. Učitelky vodu vynosily a uklízejí třídy. Hračky a knížky pro čtyřicet pět dětí suší na topení. Nábytek učitelky postavily na dřevěné špalky. „Ta dřevotříska je nasáklá vodou, takže se nám to bude rozpadat,“ ukazuje spoušť ředitelka školky Miroslava Machová. 

Také kuchyňská linka nápor vody nevydržela. Nefungují ani spotřebiče. V kuchyni voda stříkala až do třímetrové výšky. Ve školce od rána pracují elektrikáři, snaží se opravit a vysušit rozvody. „Zajistili jsme tři vysoušeče a potřebujeme je co nejdřív spustit,“ vysvětluje Miroslava Machová. 

Rodiče i děti si dnes přicházeli školku prohlédnout. Zjišťovali, zda se zítra vůbec otevře. Příčinou havárie je pákový uzávěr, který během Vánoc nevydržel a praskl. Na zatopené třídy přišla radnice až po třech dnech, když zjišťovala, kam se ztrácí voda z vodojemu. Starosta odhaduje, že do budovy se dostaly zhruba čtyři plné cisterny. „Není to hezký pohled,“ přiznává starosta Chrášťan Josef Vomáčka. 

Voda ve třídách způsobila statisícové škody, pojišťovna ale uhradí jen jejich část. Obec s dvanáctimilionovým rozpočtem na opravy žádné peníze nemá. Proto uvítá každou pomoc. Mezi prvními byli zaměstnanci JE Temelín. „Rozhodli jsme se pomoci obci Chrášťany částkou padesát tisíc korun,“ uvádí mluvčí JE Temelín Marek Sviták. 

Dveře do vyplavené školky se zítra opět otevřou. Děti doma nezůstanou. Učitelky plánují, že děti přemístí do prvního patra, kde jsou škody minimální.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)