Obce se těší na miliony z hazardu

Ostrava – Nově zavedené zdanění hazardu přinese peníze i do městských a obecních pokladen. Může jít i o miliony korun ročně, jež přibudou k penězům, které dosud na radnice šly z poplatků za provoz automatů. Obecní příjmy se ale nezvýší všude – nic se nezmění tam, kde radnice herny zakázaly.

Podle ostravského primátora Petra Kajnara o hazardu rozhodují úředníci na nejnižší veřejné úrovni, v případě Ostravy jsou to obvodní úřady. Ty získají peníze z vybraných daní a současně si udrží poplatky z provozování výherních automatů. „Některé městské obvody hazard nechtějí na svém území, takže o poplatky přijdou, na druhé straně se očekává, že to bude řádově v milionech do městské pokladny,“ shrnul primátor Kajnar očekávané obecní příjmy ze zdanění hazardu. O využití peněz budou rozhodovat obvodní radní a zastupitelé, Petr Kajnar je přesvědčen, že nad penězi z hazardu tak bude dostatečná kontrola.

Politici však přiznávají, že zákon o zdanění hazardních her není dokonalý a umožňuje provozovatelům heren část peněz „ulít“. Karlovarský hejtman Josef Novotný poukázal na mezeru, která umožňuje provozovatelům vyhnout se části poplatků za provoz automatů. Zákon totiž nařizuje platit pouze za přístroje, které byly v provozu. Už dnes se proto objevují spory mezi radnicemi a provozovateli, zda určitý automat v provozu byl, nebo ne.

Rozhovor s Tomášem Zídkem a Petrem Kajnarem (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí ostatně zaznamenalo velké rušení hracích míst. „Hazard reaguje na zdanění tím, že stahuje řadu přístrojů,“ poukázal náměstek ministra financí Tomáš Zídek. Ministerstvo tak už muselo snížit odhad příjmů, které bude mít z nových daní stát. Zprvu úřad hovořil o osmi miliardách ročně, vzhledem ke snižování počtu automatů ale nyní Zídek odhadl, že stát ročně vybere méně než sedm miliard korun.