V Přerově dají práci až třem stovkám dlouhodobě nezaměstnaných

Dlouhodobě nezaměstnaní, kteří byli v evidenci úřadu práce třeba i celé roky, dostanou v Přerově šanci. Tamní radnice hodlá v příštích měsících za minimální mzdu zaměstnat až 300 lidí - buď v technických službách, nebo v Povodí Moravy. Pokud ovšem odmítnou, sníží se jim dávky.

Z šedesáti adeptů, kteří jsou celé roky závislí na penězích od státu, vybralo vedení města dvanáct lidí. Někteří byli v evidenci nezaměstnaných i dvacet let. Přidělí jim úkoly, které zvládnou bez vzdělání i bez kvalifikace. Kdyby ale nabídku odmítli, hrozí jim zkrácení sociálních dávek.

„Uchazeče si nevybíráme podle kvality, ale podle délky pobytu na pracovním úřadu. To je klíč, aby se celá problematika rozhýbala," uvedl Jiří Kohout (Společně pro Přerov), zastupitel Přerova.

Lidé se vymlouvali na ekzémy i na rozvodové řízení

Když probíhalo výběrové řízení, přihlásilo se podle radnice daleko méně lidí, než by chtěla. Někteří prý argumentovali tím, že mají ekzémy, že se jim točí hlava, když se sehnou, a nebo že nemohou na slunce. „Byly tam i takové věty, že když se rozvádí, nemůže pracovat,“ dodala mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

„V případě, že člověk nespolupracuje, může se to promítnout i do výše či poskytování sociálních dávek,“ konstatovala mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

  • 2013 - 8626
  • 2014 - 8859
  • 2015 - 7269
  • Zdroj: pobočka Úřadu práce ČR v Přerově

Podle zastupitele Jiřího Kohouta bude město od těchto zaměstnanců vyžadovat výkon v souladu se zákoníkem práce. „Pracovní úřad si koná podle vlastního zákona,“ doplnil.

Veřejnou službu zrušil Ústavní soud

Nejde ovšem o první pokus zaměstnat lidi, kteří dlouhodobě nepracují. Za exministra Drábka fungovala v Česku veřejná služba. Když lidé nepracovali, přišli o dávky. Ústavní soud ale veřejnou službu prohlásil za nezákonnou a srovnal ji s nucenými pracemi.

Bude Přerov vzorem i pro další města?

Přerovští radní věří, že jejich pilotní projekt bude úspěšnější. Pokud se osvědčí, mohl by se ujmout i v dalších regionech. „Úspěch sice není zaručen, ale možná nám ukáže další cestu,“ konstatoval Martin Havel (ČSSD) hejtman Karlovarského kraje.

Znovu by se do Česka mohla vrátit i placená veřejná služba. O její obnovení usiluje ministryně práce a sociálních věcí. Návrh v tuto chvíli leží v Poslanecké sněmovně.

Události: Přerovská radnice dá práci dlouhodobě nezaměstnaným (zdroj: ČT24)