Neustále chodili po přechodu, chtějí vytlačit tranzitní dopravu z Náchoda

Asi 50 lidí zablokovalo odpoledne silnici na výjezdu z Náchoda, v části Malé Poříčí, ve směru na Hronov a Broumov. Protestovali proti tomu, že kraj dosud nezahájil stavbu přeložky frekventované silnice z Bělovsi, která by odvedla dopravu mimo zástavbu. Blokáda silnice trvala dvacet minut a organizátoři ze spolku Obchvat Náchoda ji předem oznámili náchodské radnici.

Na silnici, která vede přes čtvrť Malé Poříčí, se před přechodem po dobu protestu vytvořily kolony aut. Řidiči v nich trpělivě čekali na konec blokády. K protestujícím se připojil i jeden řidič z čekajícího kamionu. Krátce po ukončení blokády se kolony aut rozjely. „Protest se odehrál bez narušení veřejného pořádku a jiných problémů,“ řekla mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.

Podle spolku Obchvat Náchoda po úzké silnici mezi domy v Broumovské ulici denně projede asi 10 000 aut. „Je to nejzatíženější komunikace okresu Náchod s velkým množstvím dopravních nehod a přejetých zvířat. S ohledem na malou šířku vozovky zde mají problém sanity záchranné zdravotní služby a hasiči,“ řekl předseda spolku Jan Chaloupka. Poslední vážná nehoda se v Malém Poříčí stala minulý týden, kdy řidič landroveru na přechodu pro chodce srazil šestnáctiletou dívku.

„Chceme, aby věděli, že žijeme. Když v tom bude kraj něco dělat, blokády dělat nebudeme,“ řekl Chaloupka. Přeložka má podle něj již osm let platné územní rozhodnutí a jsou vykoupeny pozemky za deset milionů korun.

Kraj oponuje, že na přípravě stavby pracuje. „Vykoupena je přibližně čtvrtina potřebných pozemků. Rada kraje v červenci rozhodla o pokračování příprav této akce,“ uvedlo hejtmanství. Blokádu silnice kraj považuje za neopodstatněnou a neúčelnou.

Podle náměstka hejtmana a krajského radního pro dopravu Karla Janečka bude letos zadána aktualizace sedm let staré projektové dokumentace pro stavební povolení. Současně by měla vzniknout i dokumentace pro samotné provedení stavby.

Přeložka naváže na obchvat Náchoda – ten ale připravuje Ředitelství silnic a dálnic

Termín zahájení stavby téměř čtyřkilometrové přeložky zatím podle kraje nelze stanovit, protože stavba navazuje na obchvat Náchoda, který připravuje Ředitelství silnic a dálnic. „Bez napojení na obchvat by byla krajská investice ve výši zhruba 400 milionů neefektivní a velice neekonomická," uvedlo hejtmanství.

Chaloupka ze spolku Obchvat Náchoda však tvrdí, že přeložku lze postavit i bez obchvatu, protože je připravená jako samostatná stavba.

  • Spolek Obchvat Náchoda v letech 2010 až 2014 zorganizoval čtyři blokády silnice přímo v Náchodě. Domáhal se jimi zrychlení přípravy stavby obchvatu města. Prvního protestu se zúčastnilo asi 300 lidí, pak účast zeslábla k asi stovce lidí.