Velké Meziříčí už projíždějící kamiony netrápí. O zákaz usilují i další obce

Velké Meziříčí už projíždějící kamiony netrápí (zdroj: ČT24)

Zákaz průjezdu kamionů už platí v devíti městech a obcích Česka. Od prvního září nemůžou náklaďáky ani do Velkého Meziříčí. O zákazové značky usilovali několik let a nyní ministerstvo dopravy žádost vyslyšelo.

Valašské Meziříčí trápily dlouhé kolony, nebezpečné přecházení a hluk. Řidiči kamionů se průjezdem přes město vyhýbali mýtu. Díky zákazovým značkám pro kamiony se situace s dopravou zlepšila. „Řidiči náklaďáků se vrátili na dálnici,“ potvrdil starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid.

Policisté mají ale práce víc. Řidiče kamionů kontrolují až čtyřikrát týdně, ve dne i v noci. „Od začátku září, co značka platí, jsme zaznamenali několik přestupků, všechny byly vyřešeny v blokovém řízení,“ uvedla mluvčí Policie kraje Vysočina Dana Čírtková.

Nákladní doprava trápí i Světlou nad Sázavou. Kamiony i traktory tam projíždějí centrem města. „Zkratka na dálnici od Habrů a od Golčova Jeníkova nám vede přes centrum města a přes náměstí. Provoz je alarmující,“ uvedl starosta Světlé nad Sázavou Jan Tourek. Kromě Světlé nad Sázavou chtějí zakázat průjezd kamionů i v dalších obcích, třeba v Žebráku u plzeňské dálnice D5.