Vlak u Pardubic usmrtil člověka

Pardubice – U Pardubic dnes ráno rychlík z Prahy do Brna srazil a usmrtil člověka, který se pohyboval na trati v zakázaných místech. Vyšetřování na místě trvalo více než dvě hodiny a vlaky, které tudy jezdily po jedné koleji, nabíraly přibližně třicetiminutová zpoždění.

Nehoda se stala krátce po 7:00 mezi Pardubicemi a Kostěnicemi. „Bylo to na takzvané širé trati, to znamená v místě, které je veřejnosti nepřístupné. To je stejné, jako kdyby někdo přecházel dálnici a smetlo ho auto,“ řekl Jan Kučera z Drážní inspekce.

České dráhy na svém webu uvádějí, že doprava na trati mezi Pardubicemi a Kostěnicemi, která je součástí hlavního tahu z Prahy do České Třebové a dál, byla dočasně svedena jen na jednu kolej. Omezení trvalo přibližně dvě hodiny.

Podle údajů Drážní inspekce jde letos už o 14. smrtelný střet vlaku a člověka v Pardubickém kraji. Je to o jedno úmrtí více než v roce 2010. Mrtvých na kolejích přibývá v celé zemi. Zatímco v roce 2009 evidovala Drážní inspekce k 5. prosinci 165 usmrcených, loni to už bylo o sedm procent více, a v letošním roce dokonce o téměř 21 procent více – celkem 201.