Náchod nutně potřebuje opravu nemocnice, miliardový tendr vázne

Pavilony náchodské nemocnice chátrají. Soutěž na opravu a přístavbu se ale komplikuje a zpožďuje. Už několikrát se odložilo otevírání nabídek stavebních firem. Potíž může být s projektovou dokumentací, kterou vysoutěžila kancelář JIKA za polovinu odhadované ceny.

Jde o tendr na největší zakázku v historii Královéhradeckého kraje. Současná budova nemocnice to nutně potřebuje. Pavilony se totiž rozpadají i postele stárnou. „Všechny inženýrské sítě naprosto neodpovídají,“ dodal primář Antonín Houska. Soutěž o zakázku za víc než miliardu korun se ale opakuje a termíny se posunují. Poprvé tendr kvůli vlastním chybám zrušil kraj. Tehdy ho řídili najatí advokáti. Teď se o soutěž starají sami úředníci.

Tendr zahrnuje opravu i vytvoření přístavby. Nejvyšší cena je 1,191 miliardy korun bez daně. Termín odevzdání nabídek už kraj pětkrát odložil. První stanovili na devátý říjen. Ještě před týdnem zmínil královéhradecký hejtman Lubomír Franc (ČSSD) jako reálný termín osmnáctý listopad. Ani to už ale neplatí.

V současnosti se počítá s tím, že se nabídky stavebních firem budou otvírat prvního prosince. Podle radního Josefa Dvořáka (ČSSD) ani to není konečný termín a bude se posouvat. „Zkoumá se projektová dokumentace, zodpovídají se dotazy,“ vysvětluje Dvořák.

Náchodská nemocnice čeká na opravy, tendr se protahuje (zdroj: ČT24)

Nedostatky v projektové dokumentaci, zhotovitel se brání

Problém může být právě v projektové dokumentaci. Přiznal to radní Dvořák a hovoří o tom i stavební expert Jan Tomek. „Posouvání termínu patrně svědčí o nekvalitní dokumentaci a výkazu výměr,“ uvedl. Zakázku na zpracování projektu získala kancelář JIKA. Projekt vysoutěžila s nízkou cenou 6,7 milionu korun. Kraj přitom čekal cenu kolem 15 milionů. „I spolupráci s projektantem musíme popohánět,“ uvedl Dvořák.

Jiří Slánský z projekční kanceláře JIKA ale dokumentaci brání. „Kvalita byla vedena řekněme na 96 procent, s tím, že neznám věc, která je na sto procent,“ tvrdí.

Podklady si vyzvedlo 29 zájemců a očekává se, že se sloučí do soutěžních konsorcií. Kraj by chtěl smlouvu s vítězem podepsat koncem března, aby se mohlo začít hned stavět a zastavit další chátrání. Termíny se ale znovu snadno vzdálí, pokud se některá ze soutěžících firem odvolá.