Stavební povolení pro D8 je vydáno

Lovosice – Stavební úřad v Lovosicích vydal zhruba s půlročním zpožděním stavební povolení pro dostavbu posledního úseku dálnice D8. Platné bude podle vedoucího úřadu Petra Soldona až za měsíc, je totiž třeba počkat, zda se proti jeho vydání někdo neodvolá. Pokud nabude povolení právní moci, začne Ředitelství silnic a dálnic stavět. Na dokončení úseku potřebuje zhruba 30 měsíců.

Lovosický stavební úřad sliboval povolení na dostavbu posledních 4,7 kilometru dálnice D8 už v létě. Nakonec se vydání posunulo až na zimu, podle úřadu způsobil zpoždění ústecký magistrát, který dlouho nedokázal vydat jeden relativně jednoduchý dokument. Ke zpoždění přispěl také velký rozsah vydaného povolení. „Nakonec má 98 stran, byla to celkem fuška. Poslední dobou jsme to pořád konzultovali s právníky i s autorem jednoho ze zákonů,“ řekl vedoucí úřadu Soldon.

Úřad vydal stavební povolení pro D8 ve středu odpoledne. Nyní se čeká na jeho vyvěšení na úřední desky v obcích a případná odvolání. „Potrvá 30 dnů až pět týdnů, aby to nabylo právní moci. Samozřejmě jsou pravděpodobná odvolání,“ podotkl Petr Soldon. Případná odvolání proti povolení bude zkoumat Krajský úřad v Ústí nad Labem. Vydat povolení musel lovosický úřad poté, co jednotlivé úřady na jaře po sporech s ekology zrušily dílčí stavební povolení a územní rozhodnutí a rozhodly se vydat jedno komplexní.

Celý chybějící úsek mezi sjezdy Bílinka a Řehlovice měří 12,7 kilometru. Je to poslední nedokončený úsek dálnice D8, ačkoli už dostavená krátká část Lovosice–Bílinka také není kvůli administrativním problémům otevřena. D8 spojuje Prahu, půlmilionovou podkrušnohorskou aglomerací a centrální část Saska. Staví se už od počátku 90. let, s výjimkou úseku v Českém středohoří byla dokončena v roce 2006. Nedostavěný úsek musí auta objíždět po dvou silnicích první třídy, podle loňského sčítání dopravy jezdilo po teplické silnici asi 8 500 aut denně, po trase přes Ústí nad Labem 10 tisíc.