Patří mezi Bílou věž a Biskupství královéhradecké parkoviště jako u supermarketu?

Živnostníci z Velkého náměstí v Hradci Králové se bojí, že přijdou o zákazníky. Magistrát plánuje rekonstrukci historické části města a po ní na Velkém náměstí výrazně ubude míst k parkování. Podnikatelé proto sepsali petici a protestují. Argumentují podobnou situací z minulosti, kdy stejné náměstí už opustily skoro čtyři desítky firem.

Pohled z jedné z dominant Hradce Králové, z Bílé věže, je už léta stejný. Uprostřed podlouhlého Velkého náměstí je parkoviště, kam se zatím vejde 290 aut. Po revitalizaci náměstí to ale bude méně než polovina - jen 120 aut. 

Mluvčí hradeckého magistrátu Magdalena Vlčková dosavadní stav přirovnává k parkovišti u supermarketu. „Přitom je to historické centrum města,“ dodává.

Nová koncepce počítá s tím, že parkovat bude na náměstí možné jen krátkodobě. Podle náměstka primátora Jindřicha Vedlicha (TOP 09) je cílem vytlačit odtamtud dlouhodobě stojící auta.

Živnostníci se bojí odlivu zákazníků

Jenže proti záměru radnice jsou někteří podnikatelé z Velkého náměstí. Jedním z nich je i Lukáš Koudelka, majitel obchodu s čokoládou. Argumentuje tím, že lidé jsou v současné době zvyklí jezdit auty všude, a pokud se na náměstí výrazně zmenší možnosti parkování, logicky už do tamních obchodů nebo provozoven skoro nikdo nedorazí.

Roman Grym ze Spolku pro kvalitu života, který s redukcí počtu parkovacích míst nesouhlasí, navíc Velkému náměstí předpovídá podobný osud, jaký už potkal sousední Malé náměstí. „Zůstalo úplně mrtvé a prázdné,“ dodává.

Přitom i na Velkém náměstí už podle Gryma v roce 2008 výrazná změna parkovacího systému proběhla. Parkovné tam tehdy podražilo až na 100 korun za první půlhodinu a z náměstí pak zmizelo 37 firem. Například všechny malé cestovní kanceláře, ale i prodejna zeleniny nebo tabáku.

Parkování jen po obvodu náměstí?

Nespokojení živnostníci sepsali proti plánované výrazné redukci počtu parkovacích míst petici. Odkazují na alternativní studii, podle které by auta mohla bez problémů stát po obvodu Velkého náměstí. „Je to řešitelné, je možné sem auta naskládat tak, aby náměstí bylo funkční,“ říká Klára Holubová ze Spolku pro kvalitu života.

Jenže náměstek primátora Jindřich Vedlich oponuje. Zmíněnou alternativní studii prý viděl a ta v podstatě jen zachovává stávající stav. „Takže obří parkoviště, což nechceme,“ uvedl.

Radnice řidičům slibuje náhradu - nový parkovací dům, který by měl vzniknout v bývalých kasárnách pod náměstím. Jenže lidé z historického centra se obávají, že příliš nepomůže. Říkají, že zdaleka ne každý bude ochotný jít k autu tři čtvrtě kilometru. „Kdo má v poledne tolik času?“ ptá se Roman Grym ze Spolku pro kvalitu života. 

Vedení radnice ale nepředpokládá, že by se na současných plánech rekonstrukce náměstí něco měnilo. Projekt je už ve fázi územního řízení a magistrát na stavbu vyčlenil 150 milionů korun. Protestující živnostníci přitom dodávají, že proti rekonstrukci jako takové výhrady nemají - jde jim jen o parkování.

Kolik parkovacích míst zůstane na Velkém náměstí v Hradci Králové? (zdroj: ČT24)