Kde je můj kokain? ptá se policie bývalý dealer a viní ji z krádeže

Bývalý dealer viní policii z krádeže (zdroj: ČT24)

Policie z východočeského Opočna se opět věnuje téměř dvacet let starému drogovému případu. Odsouzený drogový dealer Václav Urban, který tehdy poslal z Kolumbie do Česka zásilku 60 kilogramů kokainu, totiž opakovaně žádá obnovu procesu. Tvrdí, že kokain za stovky milionů korun úřady nezničily, ale někdo ho ukradl. Policie jeho tvrzení odmítla, soud je opatrnější.

Urban byl z Kolumbie přivezen v srpnu roku 1999. Dva roky předtím poslal do Opočna 60 kilogramů čistého kokainu v plechovkách od kávy. V tehdejších cenách na černém trhu za ně inkasoval 350 milionů korun. Před Opočnem na ně čekal pachatelův emisar Kolumbijec Ramirez, později odsouzený na jedenáct let vězení. Největší odbyt měl dealer zajištěn v Praze, jenže podle svědků mu ani to nestačilo, a tak začal expandovat do dalších částí republiky.

„Zabraný“ kokain neznamená „zničený“

Urban si odpykal větší část téměř patnáctiletého trestu a nyní je na svobodě. Sedmistránkovým dopisem z Ostravy teď vyzval policisty v Rychnově, aby zjistili, kam zmizel kokain, který do Česka poslal. Své tvrzení nedokládá žádným důkazem, tudíž policie nemění názor, že by zásilka nebyla zničena.

Krajský soud v Hradci Králové se však pozastavuje nad tím, že mu policie pro změnu nepodala důkaz, který by vyvracel Urbanovo tvrzení, ačkoliv by ho mít měla. Rozsudek nad Urbanem hovoří o tom, že kokain, zajištěný u nádraží v Opočně, se „zabírá“. O zničení verdikt nemluví a doklad ve spise o tom není. „Na základě zkušeností z těchto případů budeme do budoucna požadovat po orgánech policie, aby nám zaslali příslušný protokol o zničení drog,“ zaznívá od soudu.

Bývalý 73letý kuchař a hoteliér v Bogotě, později prodejce květin a kávy v Česku, už třikrát požádal o obnovu procesu, ale soudy jeho žádost zamítly.