Bývalý sbormistr si odsedí 33 měsíců za obtěžování dvou dívek

Na 33 měsíců za mříže poslal městský soud bývalého spolumajitele brněnského uměleckého gymnázia a sbormistra Františka Pospíšila. Podle obžaloby pohlavně zneužíval čtyři své studentky a svěřenkyně ze sboru. Nakonec je odsouzený za nevhodné chování ke dvěma dívkám. Původně mu hrozilo až osm let vězení.

Podle obžaloby pohlavně zneužíval čtyři své studentky a svěřenkyně ze sboru. Nevhodně se choval podle soudu ke dvěma dívkám a dopustil se pohlavního zneužití a ohrožování mravní výchovy. Ve zbytku jej soud obžaloby zprostil. Soud mu ale zakázal dalších pět let pracovat jako pedagog s žáky mladšími 18 let a nařídil mu ambulantní sexuologickou léčbu.

Hrozilo mu až osm let vězení, obžaloba požadovala tři roky, obhajoba navrhovala podmínku. Pospíšil ani jeho advokátka verdikt nekomentovali. Ponechali si lhůtu pro případné odvolání.

Jedné z dívek Pospíšil podle verdiktu vyznával lásku, posílal e-maily, scházel se s ní, osahával ji. Další dívku ponižoval, přejížděl jí například po vlasech nožem. Dívkám také nabízel víno. Komunikoval s nimi vulgárním a urážlivým způsobem, což soudkyně Dagmar Bordovská označila u pedagoga za nepřijatelné. "Učitel vytváří vzorce chování," zdůraznila Bordovská. Podmíněný trest by podle soudkyně byl nepřiměřeně mírný.

Zneužívání mělo trvat několik let

Podle žalobce mělo ke zneužívání docházet několik let. Pak se dívky svěřily rodičům, kteří podali trestní oznámení. Bývalý sbormistr už dříve přiznal, že se talentovaným dětem věnoval více než ostatním. Že by ale šlo o zneužívání, odmítal.

Pospíšil byl dosud už více než rok ve vazbě od 16. května loňského roku. Důvodem byla obava, že bude působit na dosud nevyslechnuté svědky nebo jinak mařit objasňování skutečností závažných pro trestní stíhání. A nebo, že bude opakovat trestnou činnost, pro niž je stíhán. Soudkyně vazbu nezrušila ani v dubu letošního roku, protože vazební důvody podle justice stále trvaly.

Podle výchovné poradkyně byl Pospíšil přátelský

V dubnu u soudu hodnotila vztah bývalá žákyně brněnského uměleckého Gymnázia P. Křížkovského s Františkem Pospíšilem jako přátelský. Podobně jako absolventka se o svém bývalém kolegovi vyjadřovala i výchovná poradkyně školy. Ta vzpomněla případ, kdy s rodiči řešili, že jedné studentce přišla od Pospíšila emotivně zabarvená SMS zpráva. Že by ale měl učitel dívku zneužívat, z ní prý nevyplývalo.

Týden předtím ale u soudu vypovídali svědci a poškozené dívky, podle kterých ke zneužívání skutečně docházelo. Jedné dívce se svěřila kamarádka s tím, že ji učitel osahával, a to dokonce v době, kdy oběti nebylo ani 15 let. Další svědkyně vypověděla, že učitel zval některé žačky do kabinetu a tam jim nabízel alkohol. Došlo i na polibky. Podle tehdejšího vyjádření sbormistra šlo o polibky na usmířenou. S talentovanými dětmi podle svých slov trávil více času, ale jen kvůli jejich rozvoji. Se studenty měl prý přátelský vztah, jakékoliv milostné úmysly nicméně odmítá.

Úspěšný učitel

František Pospíšil založil a následně spoluvlastnil prestižní brněnské soukromé Gymnázium P. Křížkovského. Škola má uměleckou profilaci, Pospíšil na ní vyučoval sborový zpěv, hru na zobcovou flétnu a lesní roh. Sbor školy Scholastici Musici koncertuje po světě a jeho absolventi vystupují i na prknech brněnských divadel. V prosinci 2013 dostal František Pospíšil Cenu Jihomoravského kraje za práci s mládeží. Obžalovaný pedagog se na konci loňského roku svého podílu v gymnáziu zbavil, současné vedení školy se od něj distancuje.