Krkonoše lákají na zvířátkovou stezku i obnovené naučné trasy

Na návštěvníky Krkonošského národního parku čekají obnovené naučné stezky se zcela novými informačními tabulemi. Jejich podoba i obsah se výrazně změnily. Jsou přehlednější, poutavější a turistu méně zahlcují informacemi. Hlavně pro rodiče s dětmi je nově otevřená také zvířátková stezka, kde čeká 14 dřevěných soch zvířat v životní velikosti.

Jedna z nejstarších naučných stezek v Krkonoších je na černohorském rašeliništi. Ještě nedávno zde byly informační tabule s obsahem a grafikou ze sedmdesátých let. Nové tabule ale chtějí turistu méně zahltit informacemi a naopak poutavě upozornit na největší zajímavosti. Každý text je navíc zakončen otázkou s odpovědí na další infotabuli.

„Dříve byla tendence dát na cedule co nejvíce informací, ale praxe ukázala, že lidi to nečtou, nechtějí vědět žádné hluboké informace o tom, jak se řekne latinsky rašeliník,“ vysvětluje změnu Michal Skalka ze Správy KRNAPu.

Nové naučné stezky v Krkonoších (zdroj: ČT24)

Národní park připravuje i dvě nové zážitkové stezky pro děti zaměřené na život krkonošských zvířat. Už koncem července se otevřela Zvířátková stezka u Moravské boudy.

Na půl kilometru dlouhém úseku mohou děti i rodiče hledat 14 dřevěných zvířat v životní velikosti. Dubové sochy zobrazují zvířata žijící v Krkonoších. Vedle zajíce nebo jelena je zde například i tetřev, kuna nebo zmije.

Naučné stezky v KRNAPu měří 30 kilometrů

Další novinkou, na kterou návštěvníci hor při túrách narazí, jsou QR kódy. Zájemce s mobilním telefonem se díky nim dostane k podrobnějším informacím o krkonošské přírodě. Informace jsou navíc dostupné nejen v češtině, ale i v angličtině, polštině a němčině.