Je Hranická propast nejhlubší na světě? Potápěči se blíží dnu

Teplice (Přerovsko) – Česká, resp. moravská příroda aspiruje na rekord. Skupina potápěčů zjišťuje, jak je hluboká Hranická propast v Teplicích na Přerovsku, a je krůček od důkazu, že jde o nejhlubší zatopenou jeskyni světa. Konečný údaj o hloubce by chtěli mít potápěči po sérii ponorů v příštích dnech.

Moravská krajina je sice čarokrásná, na rekordy však může pomýšlet jen stěží. Některé však má a nyní usiluje o další. Nejhlubší zatopenou jeskyní světa zatím je italská Pozzo del Merro nedaleko Říma s hloubkou 392 metrů. Jak je hluboká Hranická propast, zatím není jasné, protože se potápěči ještě nedostali na úplné dno. Zatím drží titul nejhlubší sladkovodní jeskyně, protože Pozzo del Merro má vodu slanou. „Poslední měření prokázalo hloubku 384 metrů a dno má tendenci pokračovat hlouběji,“ popsal potápěč David Čani z týmu, který vede Polák Krzysztof Starnawski.

Stačí tedy prokázat, že je dno ještě o devět metrů hlouběji, a Česká republika má rekord v kapse. Pro potápěče, kteří spolupracují s National Geographic, to ale není konečný cíl. Především chtějí zjistit přesnou hloubku. „Masiv může být tři čtvrtě až jeden kilometr. Ale to neznamená, že to bude hloubka, kterou budeme moci osondovat nebo nějakým způsobem prověřit. Může to být jenom úzká puklina. To by se potom těžko měřilo,“ očekává David Čani. Výzkum teplické propasti probíhá již čtvrt století, posledních osm let se potápěči snaží dosáhnout dna.

Potápěč David Čani: Vybavení k potápění je špičkové (zdroj: ČT24)

Průzkum ale neprobíhá nepřetržitě. Kvůli náročné přípravě na jednotlivé ponory jsou mezi nimi velké odstupy, nyní se potápěči chystají do hlubin po tři čtvrtě roce. Musí se připravit na podmínky, které panují ve více než 200metrové hloubce. „Člověk musí sestoupit do hloubky 200 metrů, tam je zátaras, zúžení, které musí překonat, a dostat se do hloubky 220 metrů,“ popsal David Čani. Konečné měření probíhá již pouze s pomocí techniky, ponor do očekávané hloubky kolem 400 metrů považuje potápěč za nemožný.

Zda je Hranická propast nejhlubší na světě, by měla ukázat nadcházející série ponorů. Výzkumníci očekávají, že jim sonda, kterou spustí do maximální hloubky, poskytne i vizuální záznam dna. K tomu jsou nyní po dlouhé době příznivé podmínky. Jeskyně totiž postupně mění svoji podobu. To, jak vypadá nyní, je k průzkumu příznivé, protože se zlepšila viditelnost. „Více než půl roku nás hodně trápila. Neviděli jsme na konec vlastních rukou. Naposled, když jsme tam byli, to vypadalo, že se jeskyně zlepšila. Viditelnost je deset až patnáct metrů od hloubky osm metrů a níže,“ uvedl potápěč.