Den hmyzožravců: Což takhle dát si cvrčka na česneku?

V pražské zoologické zahradě se v sobotu opět slavil Den hmyzožravců. V nabídce byly slané i sladké pokrmy z hmyzu, odvážlivci tak mohli ochutnat například cvrčka na česneku nebo červy v karamelu. Den byl věnován také zvířecím hmyzožravcům, návštěvníci mohli sledovat komentované krmení hrabáčů nebo ježka.

Den hmyzožravců v pražské zoo (zdroj: ČT24)

Pražská zoo nabídla návštěvníkům v sobotu netradiční program. Celý den tam lidé mohli ochutnávat jídla z hmyzu. „Hlavně smažíme. Smažíme moučné červy, zophobasy, tedy brazilskou variantu moučného červa, dále cvrčky, šváby a sarančata,“ uvedl pracovník zoo Ondřej Kotek. Všechny pokrmy byly nabízeny zdarma.

Pokrmy z hmyzu připravoval tým kuchařů v čele se specialistkou na entomofagii (využívání hmyzu jako potraviny) Erikou Prokešovou, která chystala jídla přímo před lidmi. Vysvětlovala, jak se má hmyz správně upravit a na jaký způsob je nejchutnější ho připravit. „Nejlepší je, když se tepelně upraví, úplně nejlepší úprava je na slano. Výjimkou jsou cvrčci, kteří mně i lidem obecně chutnají víc na sladko,“ popsala kuchařka.

Návštěvníci mohli v pražské zoo ochutnat hmyz už pošesté. Každoročně je o akci veliký zájem. „Dokonce už sem chodí lidé, kteří zažili minulé ročníky a už se doptávají na své oblíbené hmyzí pochoutky,“ říká k tomu Ondřej Kotek.

Pro návštěvníky nebyla připravena jen ochutnávka. Pracovníci zoo lidem dále ukazovali, jak probíhá krmení hrabáče, ježka a dalších hmyzožravců.